Αξιόλογη η Επενδυτική Δραστηριότητα των Ισπανών στην Ελλάδα

Αξιόλογη επενδυτική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει οι Ισπανοί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Μαδρίτη, από το 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2008 οι ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασαν το 1,25 δισ. ευρώ.
Energia.gr
Πεμ, 5 Μαρτίου 2009 - 09:01
Αξιόλογη επενδυτική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει οι Ισπανοί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Μαδρίτη, από το 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2008 οι ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασαν το 1,25 δισ. ευρώ.

Οι ισπανικές επιχειρήσεις άρχισαν να διεισδύουν στην Ελλάδα κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, και των κατασκευών. Όπως σημειώνει, πάντως, το Ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ, η χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει και την ισπανική οικονομία και προβλέπεται να έχει επιπτώσεις και στην επενδυτική δραστηριότητα των Ισπανών στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Ισπανίας βρίσκεται σε καλό δρόμο και μια ύφεση ίσως σημαίνει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά όχι ανακοπή. Αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Ελληνικού Γραφείου ΟΕΥ στη Μαδρίτη, την πενταετία 2004-2008 (το πρώτο εννεάμηνο του 2008) οι συνολικές ισπανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα, κατά κλάδο: (σε χιλιάδες ευρώ):

- Παραγωγή & διανομή ενέργειας : 219.032
- Εμπόριο (χονδρικό/ενδιάμεσο) 52.804
- Μη σιδηρούχα ορυκτά 413.634
- Ασφάλειες 310.374
- Άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (αγορές κεφαλαίου) 82.142

Ισπανικές επενδύσεις στην ενέργεια

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 2004 η Iberdrola, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, συμφώνησε με την ελληνική εταιρεία παραγωγής αιολικής ενέργειας Ρόκας A.E. για την εξαγορά του 49,9% του κεφαλαίου της, περί τα 85 εκ. ευρώ. Έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2008 η Iberdrola Renovables είχε αποκτήσει το 96,60% των κοινών μετοχών της Ρόκας, η οποία έχει ήδη εγκατεστημένα 15 αιολικά πάρκα σε περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας, της Θράκης, της Κω και της Λέρου, συνολικής ισχύος 200 MW.

Η επίσης ισπανική Endesa (6η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη) έχει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το 2015 θα κατέχει το 15% (περίπου 3 GW) της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως επίσης και στον γαιάνθρακα και το φυσικό αέριο. Η εταιρεία έχει από κοινού με τον Όμιλο Μυτιληναίου ιδρύσει κοινοπραξία (Endesa Hellas) της οποίας ελέγχει το 50,01%.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, η Endesa Hellas είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας, στο βαθμό που επιλυθεί το ζήτημα της αδειοδότησης. Επίσης τα κύρια επενδυτικά της σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή δυο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις περιοχές Αγίου Νικολάου Βοιωτίας και Βόλου και ένα από γαιάνθρακα στην περιοχή της Λαμίας. Η δυναμικότητα του κάθε ενός εκ των τριών αυτών εργοστασίων σχεδιάζεται για να κυμαίνεται στην περιοχή των 430-440 MW.
Σημειώνεται ότι η Endesa εξαγοράστηκε το 2007, σε ποσοστό 67%, από τον ιταλικό όμιλο Enel, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά μέσω της Enelco της οποίας ελέγχει το 75% (το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει ο Όμιλος Κοπελούζου).

Μια άλλη ισπανική εταιρεία, η Gamesa, μέσω της θυγατρικής της δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της αιολικής ενέργειας τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και σε ορισμένα νησιά. Το 2006 πέτυχε την προώθηση 33 νέων αιολικών πάρκων δυναμικότητος 770 MW, ενώ ολοκλήρωσε το αιολικό πάρκο στην περιοχή της Αλογοράχης δυναμικότητος 17 MW.

Επίσης, πρόσφατα, η εταιρεία OPDE, που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα, ίδρυσε στην Θεσσαλονίκη την εταιρεία Mecasolar, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ανιχνευτών.