Η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται, και σωστά, στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ξαναθέσουν σε κίνηση την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για την αναζωογόνηση της οικονομίας, οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το οικονομικό μοντέλο που ντε φάκτο δημιουργείται, είναι βιώσιμο τόσο για τον πλανήτη όσο και για το μέλλον μας σ’ αυτόν.
Η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκεται, και σωστά, στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ξαναθέσουν σε κίνηση την παγκόσμια οικονομία. 

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για την αναζωογόνηση της οικονομίας, οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το οικονομικό μοντέλο που ντε φάκτο δημιουργείται, είναι βιώσιμο τόσο για τον πλανήτη όσο και για το μέλλον μας σ’ αυτόν.

Εκτός από την αναζωογόνηση της οικονομίας, χρειαζόμαστε επίσης τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε δύο στόχους υλοποιώντας μια παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις επείγουσες και άμεσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα εγκαινιάζει ταυτόχρονα μια νέα πράσινη παγκόσμια οικονομία. Η οικονομική ενίσχυση που έχει ήδη ανακοινωθεί από 34 κράτη ανέρχεται περίπου σε 1,750 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, σε συνδυασμό με νέες πρωτοβουλίες από άλλες χώρες, μπορεί να απογειώσει την παγκόσμια οικονομία στον 21ο αιώνα, και να μη διαιωνίσει την παρακμάζουσα βιομηχανία και τις κακές συνήθειες του πρόσφατου παρελθόντος. Αν συνεχίσουμε τη ροή τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές που βασίζονται στον άνθρακα και σε επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, θα είναι σαν να επενδύουμε στα επισφαλή δάνεια της αγοράς ακινήτων.  

Οι ηγέτες σε όλον τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα για την ανάκαμψη των  οικονομιών τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Καλούμε τις κυβερνήσεις να διευρύνουν τα «πράσινα» συστατικά των πακέτων οικονομικής αναζωογόνησης, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μαζικές μεταφορές, τα νέα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και η αναδάσωση. Πρέπει επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για γρήγορα αποτελέσματα.

Χρειαζόμαστε άμεσα πολιτικές «υπέρ των φτωχών». Το περασμένο έτος, οι αναταραχές εξαιτίας της επισιτιστικής κρίσης σάρωσαν περισσότερες από 30 χώρες. Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν επιδεινωθεί η κατάσταση και επεκταθεί η πολιτική αστάθεια. Αυτό προϋποθέτει την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, την επένδυση στον γεωργικό τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών με την παροχή διευκολύνσεων σε μικροκτηματίες, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους και να  προωθήσουν τα προϊόντα τους σε τοπικές και περιφερειακές αγορές. 

Τρίτον, χρειαζόμαστε μια γενναία διεθνή συμφωνία για το κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα πρέπει να επιταχυνθούν εντυπωσιακά και να τους δοθεί η ύψιστη προσοχή, ξεκινώντας από σήμερα. Μια επιτυχημένη συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα προσφέρει το δραστικότερο δυνατό  παγκόσμιο οικονομικό πακέτο.  Η Κοπεγχάγη θα ανάψει το «πράσινο φως» για μια πράσινη ανάπτυξη. Αυτή είναι η βάση για μια πραγματικά βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και οι επερχόμενες γενεές για τις επόμενες δεκαετίες.

Εκατομύρια άνθρωποι, από το Ντιτρόιτ έως το Νέο Δελχί, ζουν πολύ δύσκολες στιγμές. Οικογένειες έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ακόμη και την προοπτική για ένα πιάτο φαΐ. Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν στρατηγικές επιλογές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο επείγον να υπονομεύσει το απαραίτητο. Η επένδυση στην πράσινη οικονομία δεν είναι μια προαιρετική δαπάνη. Είναι μια έξυπνη επένδυση για ένα περισσότερο ισορροπημένο και ακμάζον μέλλον. 

Ο Μπαν Κι Μουν είναι γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Αλ Γκορ πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/03/2009)