Το άρθρο αυτό έχει προφανώς συνειδητά τον τίτλο «Ο διασυρμός της ελεύθερης αγοράς» διότι έρχεται να απαντήσει σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο διασυρμός των επιχειρήσεων» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εστία» στις 3 Μαρτίου και ακόμα περισσότερο σε μία πρακτική διαφόρων επιχειρήσεων στην χώρα μας, που αν γίνει αποδεκτή θα οδηγήσει σε πλήρη υπονόμευση και διασυρμό της ελεύθερης αγοράς από καρτέλ και αθέμιτες πρακτικές.
Το άρθρο αυτό έχει προφανώς συνειδητά τον τίτλο «Ο διασυρμός της ελεύθερης αγοράς» διότι έρχεται να απαντήσει σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο διασυρμός των επιχειρήσεων» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εστία» στις 3 Μαρτίου και ακόμα περισσότερο σε μία πρακτική διαφόρων επιχειρήσεων στην χώρα μας, που αν γίνει αποδεκτή θα οδηγήσει σε πλήρη υπονόμευση και διασυρμό της ελεύθερης αγοράς από καρτέλ και αθέμιτες πρακτικές.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισα ότι στόχος μου είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή. Πρόσθεσα δε ότι θα αντιταχθώ στις πολιτικές δημιουργίας μικρών ή μεγάλων καρτέλ, αλλά και σε κάθε αθέμιτη επιχειρηματική πρακτική που ζημιώνει τους καταναλωτές και την χώρα μας. Τα λέω αυτά ως υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς. Και ακριβώς ως υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς θέλω να θυμίσω σε όλους αυτούς που ασκούν κριτική στις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι Επιτροπές Ανταγωνισμού υπάρχουν και δρουν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια δε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ρόλο Επιτροπής Ανταγωνισμού σε υπερεθνικό επίπεδο. Στην χώρα μας η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλει πρόστιμα το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στην Nestle, αλλά και σε μία σειρά από άλλες επιχειρήσεις όπως στα πετρελαιοειδή, στην ακτοπλοΐα, στο λιμάνι του Πειραιά κλπ . Η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε. Οι αποφάσεις της δε, υπόκεινται στην κρίση των δικαστηρίων όπου οι θιγόμενοι -αν κρίνουν ότι αδικούνται- μπορούν να προσφύγουν.

Πολλές φορές, με προσωπικό πολιτικό κόστος, έχω αντιταχθεί στον λαϊκισμό όσων θέλουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά είμαι υποχρεωμένος να λάβω σοβαρά υπόψη μου και όλες τις πρακτικές εκείνες που υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και εν τέλει την υγιή επιχειρηματικότητα. Η απόφαση να κατονομάζονται επιχειρήσεις, που κατά την άποψή μας προβαίνουν σε υπερβολικές αυξήσεις, ήταν θέση της κυβέρνησης που είχε υιοθετηθεί προτού εγώ αναλάβω το Υπουργείο χωρίς τότε, από όσο θυμάμαι, να ασκηθεί κριτική. Απλά σήμερα εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική κατονομάζοντας διάφορες επιχειρήσεις που κατά την δική μας άποψη προβαίνουν σε ανατιμήσεις αδικαιολόγητες, με βάση τους κοστολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται εκτεταμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης.      

Διερωτώμαι, άραγε, μήπως κάποιοι θέλουν να στερήσουν από το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες το δικαίωμα να έχουν γνώμη; Μπορούν οι επιχειρήσεις προφανώς να προχωρούν σε ανατιμήσεις, καθώς φυσικά πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει καθεστώς διατίμησης. Έχει όμως το δικαίωμα και η κυβέρνηση να τοποθετείται απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις, χωρίς βεβαίως να υποχρεώνει τους καταναλωτές να κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Άλλωστε, αν λάβει κανείς υπόψη την παρατήρηση του αρθρογράφου της «Εστίας», ότι δηλαδή οι καταναλωτές δεν επηρεάστηκαν από τις εκκλήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων για μποϋκοτάζ, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος ανησυχίας.

Επίσης, με κατάπληξη σημείωσα τις παρατηρήσεις σε σχέση με την έλλειψη ευαισθησίας για τις επιχειρήσεις και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Προφανώς όσοι υποστηρίζουν αυτά ξέχασαν ότι το ΤΕΜΠΜΕ ήταν ιδέα αυτής της κυβέρνησης, που παρά την κριτική που δέχθηκε ότι το πρόγραμμα δεν προχωρεί, έχει φτάσει ήδη σε εγκρίσεις δανείων ύψους σχεδόν 1,5 δις € που αφορούν περίπου 15.000 επιχειρήσεις. Επίσης, ξεχνούν την πρωτοβουλία one stop shop για την ίδρυση επιχειρήσεων, είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των επιμελητηρίων και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεχνούν επίσης ότι υπάρχουν μία σειρά από προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ τα οποία ανακοινώνονται ή θα ανακοινωθούν. Για παράδειγμα αναφέρω το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, το πρόγραμμα για την γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, τα οποία έρχονται να στηρίξουν την ρευστότητα της αγοράς σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Παράλληλα η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά χαιρετίστηκε από την επενδυτική κοινότητα, που νομίζω ότι αποτελείται από επιχειρηματίες! Στην ίδια λογική κινούμαστε και στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Προφανώς, διαφεύγει της προσοχής όσων ασκούν κριτική ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται πρόγραμμα για κουπόνια καινοτομίας που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων με σκοπό να ενισχύονται περισσότερο αυτά τα οποία συνδεδεμένα με την αγορά, με την τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων και για την σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή δεν νομίζω ότι σημαίνουν αδιαφορία για την αγορά. Όσο καιρό είμαι Υπουργός θα αγωνιστώ για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την επιβολή των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί διάφοροι παράγοντες της αγοράς να ενοχληθούν, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Η ενόχληση αυτή με αφήνει αδιάφορο, όπως με άφησε αδιάφορο η αντίδραση ορισμένων συντεχνιών στο Υπουργείο Μεταφορών. Στην πολιτική δεν μπορείς να παραγάγεις αποτελέσματα αν δεν σπάσεις αυγά. Εγώ είμαι της σχολής του συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου. Θα επιμείνω σε αυτό τον δρόμο χωρίς δογματισμούς και χωρίς καμία εξάρτηση από συμφέροντα.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 05/03/2009)