Σοβαρότατη εξέλιξη αποτελεί η υπογραφή πρωτοκόλλου στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στον γερμανικό όμιλο Siemens και την ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος Rosatom, με στόχο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Πέτερ Λόσερ, «τη δημιουργία ενός ηγέτη στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας».
Σοβαρότατη εξέλιξη αποτελεί η υπογραφή πρωτοκόλλου στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στον γερμανικό όμιλο Siemens και την ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος Rosatom, με στόχο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Πέτερ Λόσερ, «τη δημιουργία ενός ηγέτη στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας».

Οι Ρώσοι θα είναι κυρίαρχοι στο νέο σχήμα, αφού θα ελέγχουν το 50% συν ένα του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, η Rosatom έκανε λόγο για μια «πλήρως ισότιμη συνεργασία».

Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και στέλνει μηνύματα σε όλα τα επίπεδα, μιας και το Βερολίνο φαίνεται πως επιλέγει, συνειδητά και οριστικά, τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου ενεργειακού άξονα με τους Ρώσους -στον οποίο, πλέον, εκτός από το φυσικό αέριο, περιλαμβάνεται και η πυρηνική ενέργεια.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς Ευρωπαίους, ειδικά δε τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί και απειλούν με αντίποινα. Η αιτία είναι προφανής: Πριν από ένα μόλις μήνα, η Siemens είχε αποσύρει τη συμμετοχή της από την κοινοπραξία της με τη γαλλική Areva, «πρωταθλήτρια» στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας (ελέγχει το 20%-25% της παγκόσμιας αγοράς), για την κατασκευή αντιδραστήρων νέας γενιάς.

Σχεδιασμός

Πρόκειται για ένα σοκ, από την πλευρά ανθρώπων οι οποίοι, πριν έξι μήνες, έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν ο καλύτερος εταίρος της Areva», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times στέλεχος της γαλλικής εταιρείας, για να προσθέσει ότι τα όσα έγιναν αποδεικνύουν πως «πρέπει να υπήρξε σχεδιασμός εδώ και αρκετό καιρό (από τους Γερμανούς)».

«Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στον αγώνα για την ατομική ενέργεια. Στον μαραθώνιο που ακολουθεί, όμως, η εκκίνηση του οποίου μόλις δόθηκε, οι δρομείς που θα ασχοληθούν υπερβολικά με τις εσωτερικές αντιπαλότητες ενδέχεται να υποσκελιστούν πριν τον τερματισμό (?).

Εάν οι Γερμανοί, είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μπόρεσαν να φτιάξουν μια συμμαχική δομή με τη Ρωσία, η Γαλλία είναι επίσης υποχρεωμένη να βρει τρόπους να καταστήσει ακόμη πιο ακαταμάχητη την πυρηνική της ισχύ», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, υποκινώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Νικολά Σαρκοζί να σηκώσει το γάντι και να κηρύξει τον «πόλεμο» στο Βερολίνο.

Δεν συγχώρησαν

Οπως μάλιστα σημειώνουν οι FT, δεν θα πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Ο αρθρογράφος τους Πολ Μπετς υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι οι Γερμανοί δεν συγχώρησαν ποτέ τους Γάλλους για την επιθετική εξαγορά του καμαριού τους στη φαρμακευτική βιομηχανία, της Hoechst, για να φτιάξουν τον όμιλο Sanofi-Aventis, ούτε όμως και για το μπλοκάρισμα από τον Σαρκοζί, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, της απόκτησης της Alstom από τη Siemens -κάτι που επαναλήφθηκε και στην κοινοπραξία Areva-Siemens, καθώς το Παρίσι δεν επέτρεψε στη δεύτερη να αυξήσει το μερίδιο του 34% που κατείχε.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές -που φέρουν, από το παρασκήνιο, τη σφραγίδα του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας και νυν κορυφαίου στελέχους της Gazprom, Γκέρχαρντ Σρέντερ -αποκτούν άλλη διάσταση υπό το φως της οικονομικής κρίσης και των διεργασιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Διότι οι Γερμανοί -και όχι μόνο- αποδεικνύουν ότι πάνω από όλα τους ενδιαφέρει η ισχυροποίηση της δικής τους θέσης και όχι οι κάθε λογής «συμβατικές υποχρεώσεις»...

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 06/03/2009)