Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του (5 Μαρτίου 2009) στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας και ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ε. Σταυρόπουλος.
Η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του (5 Μαρτίου 2009) στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας και ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ε. Σταυρόπουλος.

Το Συμβούλιο, που έγινε στο πλαίσιο προετοιμασίας της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2009, απασχόλησε αρχικά η συμβολή της εσωτερικής αγοράς στην προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στους τομείς, στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια αυτή, δίνοντας έμφαση:
  • Για τους καταναλωτές: ενισχυμένα συμβατικά δικαιώματα, καλύτερη ποιότητα και ευρύτερη επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερες τιμές, καλύτερη πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους, ασφαλέστερες και οικονομικά συμφέρουσες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και κατάργηση αδικαιολόγητων εμποδίων στις διασυνοριακές συναλλαγές.
  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: μείωση των διοικητικών βαρών, απλό και ενιαίο εταιρικό καταστατικό, χρήση ηλεκτρονικών διαδικασιών και διεξαγωγή διοικητικών διαδικασιών μέσω ενός μόνον σημείου επαφής. Επιπλέον, απλούστερους κανόνες για τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε κρατικές προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.
Ο κ. Μπούγας, παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο της συζήτησης επί της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τόνισε την ανάγκη ο σχεδιασμός νέων μέτρων για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς να διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε αυτή, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύνολο των προτάσεων μείωσης διοικητικών βαρών να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό.

Στον τομέα της απλοποίησης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, που λειτουργούν στη χώρα μας, τα οποία επιλέχθηκαν ως μια από τις 27 καλές πρακτικές, μεταξύ 90 και πλέον προγραμμάτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος BEST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεθνοποίηση των ΜΜΕ.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την άμεση στήριξη των ΜΜΕ στην παρούσα αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει στους ομολόγους του μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στη χώρα μας, όπως το Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, μέσω εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης, από το οποίο έχουν ωφεληθεί, με πάνω από 1,4 δισ. Ευρώ, περισσότερες από 13.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη υλοποίησης δράσεων όπως ο εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, η προώθηση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η επέκταση των συνεργατικών σχηματισμών, η στήριξη της καινοτομίας, καθώς και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Πρόκειται για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ μέσω του νέου Ελληνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την «Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) 2007-13.

Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας απασχόλησε, τέλος, το κείμενο Συμπερασμάτων για τον τομέα της Αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς πρόκειται για ένα τομέα που έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από την ύφεση και την οικονομική κρίση, συντηρεί δε περισσότερους από 12 εκατομμύρια εργαζόμενους, τόσο στις Μονάδες Παραγωγής όσο και στην υπόλοιπη εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός κ. Μπούγας, η Ελλάδα εστιάζει το ενδιαφέρον της κυρίως στον κλάδο της εμπορίας και συντήρησης, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, αλλά και σε επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξάγουν ειδικά προϊόντα, για παράδειγμα από αλουμίνιο, με πλήθος εφαρμογών στο συγκεκριμένο κλάδο.

Περαιτέρω, ο κ. Μπούγας ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει τάχιστα σε ανάλυση της κατάστασης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, ώστε το Συμβούλιο του Μαΐου 2009 να ασχοληθεί επισταμένως και με άλλους κλάδους, που πλήττονται εξίσου σοβαρά από την οικονομική κρίση, κάνοντας ειδική μνεία στον τουρισμό και τη ναυτιλία, δραστηριότητες ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή, εν γένει, οικονομία.

Οι εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας συνεχίζονται την Παρασκευή 6 Μαρτίου με αντικείμενο θέματα έρευνας και τεχνολογίας, όπου θα συμμετάσχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Φ. Τσαλίδης.