Πραγματικός «Αρμαγεδδώνας» η ύφεση, σαρώνει την ευρωζώνη το 2009 σύμφωνα με τις ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μείωσε χθες στο 1,5% το βασικό επιτόκιο παρέμβασης.
Πραγματικός «Αρμαγεδδώνας» η ύφεση, σαρώνει την ευρωζώνη το 2009 σύμφωνα με τις ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μείωσε χθες στο 1,5% το βασικό επιτόκιο παρέμβασης. Οι υποσχέσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ για μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες αγνοήθηκαν από τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, όπου οι απώλειες των δεικτών ξεπέρασαν το 3,5%. Το ευρώ διολίσθησε στα 1,2483 δολάρια.

Oπως αναμενόταν, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5%. Στη συνέντευξη Tύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε πως πλέον το βασικό επιτόκιο έχει μειωθεί κατά 2,75% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να αποκλείσει επιπλέον κινήσεις».

Το πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάζεται να προσφέρει φθηνότερο κόστος δανεισμού προβλέποντας ελεύθερη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης το τρέχον έτος. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι στις 16 χώρες της ευρωζώνης το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από 2,2% έως και 3,2%, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για μείωση από 1% έως 0%. Κάθε ελπίδα ανάκαμψης μετατίθεται για το 2010, όταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ -0,7% και 0,7%. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αναθεώρηση προς τα κάτω έναντι της αρχικής θέσης για ανάπτυξη -0,5% έως 1,5%.

Η μεγάλη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 1,2% υποδεικνύει «την επιθετική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% τόσο κατά το τρέχον όσο και το επόμενο έτος. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σχολιάζοντας τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, ανέφερε ότι αποτελούν “επιπλέον ενδείξεις στην αξιολόγησή μας πως η ζήτηση τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στη ζώνη του ευρώ πιθανότατα θα είναι αδύναμη το 2009, ενώ κατά τη διάρκεια του 2010 αναμένεται ότι θα ανακάμψει σταδιακά”.

Η ΕΚΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, απόφαση η οποία δείχνει ότι η τράπεζα θα μειώσει σύντομα το επιτόκιο στο 1%, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πολλές φορές στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το 0,5% πολύ χαμηλό επίπεδο επιτοκίων, αλλά η θέση του για «πιθανή σταδιακή ανάκαμψη το 2010» δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές.

(από www.express.gr, 06/03/2009)