Σε κομβικό σημείο για την ενεργειακή του πολιτική βρίσκεται το Βερολίνο, καθώς αναζητά τρόπους ενεργειακής αυτονομίας. Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι η λύση που προκρίνεται απ' όλες τις παρατάξεις. Επιπλέον, μία ακόμη πρόταση φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, παρά τις αντιδράσεις των Σοσιαλδημοκρατών: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Σε κομβικό σημείο για την ενεργειακή του πολιτική βρίσκεται το Βερολίνο, καθώς αναζητά τρόπους ενεργειακής αυτονομίας. Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια είναι η λύση που προκρίνεται απ' όλες τις παρατάξεις. Επιπλέον, μία ακόμη πρόταση φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, παρά τις αντιδράσεις των Σοσιαλδημοκρατών: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Έξι μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, η επιλογή αυτή φαίνεται να επικρατεί στο πολιτικό πεδίο. Η αβεβαιότητα που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση δημιουργούν ανασφάλεια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί ν' αναδείξει μία κυβέρνηση με πιο αποφασιστική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ωστόσο, η ανοδική πορεία στα ποσοστά των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ένα κεντροδεξιό κόμμα με παραδοσιακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, υποδεικνύει μία ενδεχόμενη συνεργασία με το συγκυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ.

Στροφή στην πυρηνική ενέργεια ζητά η FDP

Ο πιθανός σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ CDU και FDP, μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον οικονομικό και ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες επικροτούν την επιστροφή της Γερμανίας στην ατομική ενέργεια, ενώ το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα ανάμεικτο ενεργειακό μοντέλο. Η αλλαγή αυτή μπορεί να σημάνει και την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα ρεύμα για τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκή ενεργειακής πολιτικής.

Στο Βερολίνο είναι σαφής η τάση και η ανάγκη για αναθεώρηση των δεσμών με τη Ρωσία, ιδιαίτερα λόγω της αδύναμης θέσης της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το Βερολίνο δεν υποστήριξε το σχέδιο της Ε.Ε. για την κατασκευή ενός αγωγού, που θα μετέφερε φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τις υποψηφιότητες της Γεωργίας και της Ουκρανίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που ενόχλησε της χώρες της Αν. Ευρώπης και την Ουάσιγκτον

 «Ατλαντική στροφή» από τους Ελεύθερους Δημοκράτες

Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της FDP, Βέρνερ Χόγια Χόγιερ υπογράμμισε αυτή την ανάγκη απεξάρτησης από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι: «Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι ασαφής και χωρίς συνοχή. Αποδυναμώνει τη θέση μας απέναντι στη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να διευθετήσει το πρόβλημα, εν μέρει γιατί θέλει ν' αποφύγει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Επιπλέον, ο Χόγιερ σημείωσε πως ο υποψήφιος της FDP για την καγκελαρία, Φρανκ- Βάλτερ Στάινμάγιερ (και πιθανός υπουργός Εξωτερικών σε μία κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών) είναι ένας «πεπεισμένος ατλαντιστής».

Επιπλέον, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κερδίσει σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς επικρίνουν το οικονομικό πακέτο της Άγκελα Μέρκελ και προτείνουν μειώσεις στη φορολογία των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Εν τω μεταξύ, το Παρίσι υποστηρίζει την πρόταση της FDP για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί επεσήμανε τη συμφωνία της Siemens με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, απορρίπτοντας τη γαλλική Areva. «Όταν κατασκευτούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και λειτουργήσουν πλέον στη Γερμανία, μήπως τότε η Ρωσία θα είναι ο μοναδικός προμηθευτής ουρανίου;».

(www.kathimerini.gr, 10/03/2009)