Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εκτέλεσαν νέους βομβαρδισμούς ενάντια σε θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή το οποίο την Παρασκευή επικαλέστηκε δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου. Οι αεροπορικές επιδρομές έλαβαν χώρα την Πέμπτη ενάντια σε κρυσφήγετα του PKK στην περιοχή Zap-Avashin, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Μετίν.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εκτέλεσαν νέους βομβαρδισμούς ενάντια σε θέσεις Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή το οποίο την Παρασκευή επικαλέστηκε δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου.

Οι αεροπορικές επιδρομές έλαβαν χώρα την Πέμπτη ενάντια σε κρυσφήγετα του PKK στην περιοχή Zap-Avashin, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατηγού Μετίν.

Δεν αναφέρθηκε σε πιθανές απώλειες των Κούρδων ανταρτών, αλλά υπογράμμισε ότι ελήφθησαν μέτρα ώστε να μην πληγούν άμαχοι της περιοχής.

Στο Ιράκ, εκπρόσωπος του ΡΚΚ υποστήριξε ότι οι μαχητές της οργάνωσης δεν υπέστησαν απώλειες κατά την επιδρομή η οποία στόχευε στην περιοχή Jamjo στο όρος Ζάγρος κατά μήκος της ιρακινοτουρκικής μεθορίου ανάμεσα στις 0900 και 1000 ώρα Γκρήνουιτς.

Η περιοχή «ανήκει στο ΡΚΚ και δεν υπήρξαν απώλειες», δήλωσε ο Ahmed Denis από την βάση του στα όρη Qandil.

Το ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Άγκυρα και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως «τρομοκρατική» οργάνωση, ανέλαβε ένοπλη δράση με σκοπό την αυτοδιάθεση στις, κατά κύριο λόγο κουρδικές, νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας το 1984, πυροδοτώντας μία σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 44.000 άτομα.

Ο τουρκικός στρατός έχει στραφεί ενάντια σε βάσεις των ανταρτών στο Ιράκ, κατόπιν εξουσιοδότησης του κοινοβουλίου της χώρας για δράση πέραν των συνόρων, η οποία δόθηκε αρχικά το 2007 και ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο τον περασμένο Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι 375 αντάρτες του ΡΚΚ είχαν τραυματιστεί ή σκοτωθεί κατά την διάρκεια επιθέσεων του πυροβολικού και της αεροπορίας της Τουρκίας από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι περί τους 2000 μαχητές του ΡΚΚ κρύβονται στα βουνά του βορείου Ιράκ, απ’ όπου και εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στην τουρκική επικράτεια.

Τον Νοέμβριο, συστάθηκε κοινή επιτροπή από την Τουρκία, το Ιράκ και τις ΗΠΑ με στόχο την διερεύνηση της απειλής που προέρχεται από το ΡΚΚ και την λήψη μέτρων για την καταστολή των ενόπλων ανταρτών.