Κατεπείγουσα η Αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών

Μην παρασυρθείτε από τον κρύο χειμώνα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική ή από τη διάσκεψη αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για το κλίμα. Αντιθέτως, δώστε περισσότερη σημασία στη μεγάλη συγκέντρωση της Κοπεγχάγης, ύστερα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι κλιματικές αλλαγές προχωρούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν τα σενάρια, τα οποία διατύπωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPPC) πριν από δύο χρόνια.
Energia.gr
Τρι, 17 Μαρτίου 2009 - 11:09
Μην παρασυρθείτε από τον κρύο χειμώνα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική ή από τη διάσκεψη αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για το κλίμα.

Αντιθέτως, δώστε περισσότερη σημασία στη μεγάλη συγκέντρωση της Κοπεγχάγης, ύστερα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι κλιματικές αλλαγές προχωρούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν τα σενάρια, τα οποία διατύπωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPPC) πριν από δύο χρόνια.

Πολλοί πολιτικοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακουφίστηκαν από την άποψη της IPPC ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, μια αύξηση στην οποία ο κόσμος θα μπορούσε να προσαρμοστεί. Δυστυχώς η άποψη αυτή είναι πλέον ετεροχρονισμένη.

Για να μειωθεί ο πραγματικός κίνδυνος της κλιματικής καταστροφής, η οποία θα προκαλέσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα αργότερα στον αιώνα που διανύουμε, οι πολιτικοί παγκοσμίως θα πρέπει να αποκτήσουν μια νέα αίσθηση του επείγοντος στη μάχη εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη. H μάχη εναντίον της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν αποτελεί δικαιολογία για να χαλαρώσουμε στο μέτωπο του κλίματος.

Τρεις βασικές στρατηγικές είναι απαραίτητες. Η πρώτη είναι η απευθείας στήριξη των τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεύτερον, ένα νομικό πλαίσιο μπορεί να ωθήσει επιχειρήσεις και ιδιώτες να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.

Τρίτο και δυσκολότερο, να γίνει πιο ακριβό το δικαίωμα εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πολιτικοί περιορισμοί μπορεί να αποκλείσουν την πλέον άμεση μέθοδο για να γίνει αυτό, δηλαδή την αύξηση των φόρων για την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη μια ακόμη μεγαλύτερη σύνοδος για το κλίμα, προκειμένου να υπάρξει διεθνής συμφωνία που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Εντός των επόμενων εννέα μηνών είναι απαραίτητες εντατικές διεθνείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, το οποίο ολόκληρος ο κόσμος θα μπορέσει να στηρίξει.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Financial Times, 16/03/2009)