Η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου λόγω της κρίσης πανευρωπαϊκώς οδηγεί τον ενεργειακό γερμανικό όμιλο Eon σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και μείωση των επενδυτικών σχεδίων για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου λόγω της κρίσης πανευρωπαϊκώς οδηγεί τον ενεργειακό γερμανικό όμιλο Eon σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και μείωση των επενδυτικών σχεδίων για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ως το 2010 περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 10 δις ευρώ σχεδιάζεται, ανάλογα με τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, να εκποιηθούν ως το τέλος του 2010, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την περικοπή επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 6 δις ευρώ για την περίοδο ως το 2011, «εν όψει του σημαντικά δυσχερέστερου οικονομικού περιβάλλοντος», όπως αναφέρουν κύκλοι της Eon. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα η εταιρεία προανήγγειλε ότι το κόστος λειτουργίας της στην Ιταλία και τις ΗΠΑ θα ανήρχετο σε 3,3 δις ευρώ. Η εικόνα αυτή έρχεται να εξισορροπήσει την επενδυτική επέκταση της προηγούμενης περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας OGK-4, αλλά και άλλες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκ μέρους κάποιων βιομηχανιών, όπως οι παραγωγοί χάλυβα, να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 20%, η γερμανική εταιρεία δεν αποκλείει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω μη εξυπηρέτησης χρεών από πελάτες της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι και το ότι η Eon περιόρισε τις προβλέψεις κερδών προ φόρων και τόκων για το 2010 από 12,4 δις ευρώ στα 11 δις, χωρίς να υπολογίζονται μελλοντικές εκποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Wulf Bernotat, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, υπό την σημερινή οικονομική συγκυρία η Eon δεν σκοπεύει να προβεί σε προβλέψεις που δεν θα στηρίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις σχετικά με την μελλοντική ζήτηση και τις ενεργειακές τιμές.

Αίτια των μειωμένων προσδοκιών της Eon θεωρούνται οι αυξημένοι τόκοι για την εξυπηρέτηση των χρεών της, τα υψηλότερα ρυθμιστικά κόστη και οι αδύναμες συναλλαγματικές ισοτιμίες νομισμάτων όπως η σουηδική κορώνα και η στερλίνα.

Πέρυσι, τα μερίσματα μειώθηκαν κατά 82% λόγω υψηλού κόστους συντήρησης ύψους 3,3 δις ευρώ και χρηματιστηριακών απωλειών, οι οποίες ανήλθαν στα 2,2 δις ευρώ. Κατά συνέπεια, από τα επίπεδα των 7,2 δις ευρώ, η συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων κατήλθε στα 1,3 δις ευρώ.

Ως προς τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2008, ο όμιλος της Eon ανακοίνωσε αύξηση των προσαρμοσμένων εσόδων προς τόκων, φόρων, αποσβέσεων και χρεών κατά 8% στα 13,4 δις ευρώ, ενώ μεγάλη άνοδο ύψους 26% σημείωσαν οι πωλήσεις, αγγίζοντας τα 86,8 δις ευρώ. Αντίθετα, τα κέρδη ανά μετοχή έπεσαν κατά 82% φτάνοντας στα 0,68 ευρώ.