Μόλις στο 1/5 των αρχικώς εγκριθέντων 250 εκατ. ευρώ περιορίζεται η πρώτη φάση χρηματοδότησης του Nabucco καθώς ο αγωγός φαίνεται ότι παύει πλέον να εντάσσεται στα ενεργειακά έργα προτεραιότητας. Ευνοημένη η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για τον ITGI και τον South Stream.
Μόλις στο 1/5 των αρχικώς εγκριθέντων 250 εκατ. ευρώ περιορίζεται η πρώτη φάση χρηματοδότησης του Nabucco καθώς ο αγωγός φαίνεται ότι παύει πλέον να εντάσσεται στα ενεργειακά έργα προτεραιότητας. Ευνοημένη η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για τον ITGI και τον South Stream.

Κεραυνός …όχι ακριβώς εν αιθρία για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, καθώς ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα αρμόδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδουν ότι το έργο δεν θεωρείται πλέον ως πρώτης προτεραιότητας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το πρακτορείο Novosti, το οποίο αναφέρθηκε σε πληροφόρηση προερχόμενη από πηγές του αρμόδιου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

Η αφορμή της περικοπής χρηματοδότησης για το έργο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει αέριο από την κεντρική Ασία στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας ως πηγή εφοδιασμού την Ρωσία και ως χώρα διέλευσης την Ελλάδα, αποδίδεται στην γενικότερη οικονομική κρίση.

Ωστόσο, κατ΄ επανάληψη έχει τεθεί ζήτημα διασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων πλήρωσης του Nabucco, η οποία φαίνεται ως αδύνατη χωρίς τη συνδρομή του Ιράν σε φυσικό αέριο, σε μία πολιτική εξέλιξη για την οποία δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και της Ουγγαρίας Φέρεντς Γκιουρκτσάνι είχαν εκφράσει ανάλογες απόψεις, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας της ουγγρικής πλευράς με την Gazprom για την συμμετοχή των Ούγγρων στο σχέδιο του South Stream.

Μάλιστα ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι στην περίπτωση κατά την οποία ο South Stream δεν προχωρούσε, η Ρωσία θα υποχρεωνόταν αν διαθέσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές 20% υψηλότερες των ήδη συμβολαιοποιημένων.

Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα που υπέγραψε με την Gazprom απ ΄ευθείας συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στην χώρα, δυναμικότητας 1,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

Στην Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις Gazprom και ΔΕΣΦΑ για την σύσταση της κοινής εταιρείας που θα «τρέξει» τον South Stream o οποίος στο νότιο κομμάτι του θα καταλήγει στην Ιταλία. Το σχέδιο του αγωγού έχει εκπονηθεί από την Gazprom και την ιταλική ΕΝΙ, ενώ εμπλέκονται ακόμη και η Βουλγαρία, η Σερβία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ύψους 10 δισ. ευρώ project του Nabucco, το αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν θα περνά από την Γεωργία, την Τουρκία (οι γείτονες το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και αυτοί να αμφισβητούν την βιωσιμότητα του έργου), την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι δεν ευνοεί την χώρα μας μόνο ως προς την προώθηση του South Stream αλλά και σε σχέση με τον ITGI, για τον εφοδιασμό του οποίου ως μόνη πιθανή πηγή εμφανίζεται το αζέρικο αέριο, από την στιγμή που η λύση του Ιράν δεν έχει ακόμη ωριμάσει στα γρανάζια της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής διπλωματίας.