Κάτω από διπλή πίεση -της διεθνούς κρίσης και των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γερμανίας και Γαλλίας- θα βρεθούν από αύριο οι ηγέτες της Ε.Ε. στο εαρινό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών. Στόχος τους είναι να υιοθετήσουν συγκεκριμένες θέσεις, που θα εμφανίζουν την Ευρώπη ενωμένη στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης στη σύνοδο της G20, η οποία θα γίνει στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου.
Κάτω από διπλή πίεση -της διεθνούς κρίσης και των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γερμανίας και Γαλλίας- θα βρεθούν από αύριο οι ηγέτες της Ε.Ε. στο εαρινό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών.

Στόχος τους είναι να υιοθετήσουν συγκεκριμένες θέσεις, που θα εμφανίζουν την Ευρώπη ενωμένη στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης στη σύνοδο της G20, η οποία θα γίνει στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου.

Μέχρι χθες, η προετοιμασία του συμβουλίου περιοριζόταν στη σύνταξη ενός μακροσκελούς καταλόγου ευχών και αορίστων υποδείξεων, στο πλαίσιο μιας χλιαρής συμφωνίας που απλώς θα τηρούσε τα προσχήματα. Όμως, μια κοινή επιστολή της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί προς την Κομισιόν και στην τσεχική προεδρία, άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Οι δύο ηγέτες, διαπιστώνοντας ότι οι συζητήσεις απέχουν πολύ από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που ζουν οι λαοί της Ευρώπης, ζητούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά στις αμερικανικές πιέσεις να ρίξουν κι άλλα χρήματα στη χοάνη της κρίσης πριν ακόμη δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των όσων έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα.

«Αποφασισμένοι»

Στην επιστολή τους, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνουν, μεταξύ άλλων, «αποφασισμένοι» να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη σύνοδο της G20, ενώ ζητούν από τις κοινοτικές χώρες να δεσμευθούν στην πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να διασφαλίσουν «την ταχύτερη δυνατή μείωση των ελλειμμάτων τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε στη σύνοδο του Λονδίνου -γράφουν οι δύο ηγέτες- συγκεκριμένα αποτελέσματα για την ενίσχυση των ρυθμιστικών κανόνων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σημειώνουν, επίσης, ότι «η Ε.Ε. πρέπει να προτείνει (στη σύνοδο της G20) την καταγραφή όλων των επενδυτικών (hedge funds) και λοιπών κεφαλαίων που απειλούν από τη φύση τους να προκαλέσουν μια συστημική κρίση, καθώς και την υπαγωγή τους σε κατάλληλο καθεστώς εποπτείας και ελέγχων».

«Οφείλουμε να εργασθούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός μηχανισμού πραγματικών ποινών, έτσι ώστε να προστατευθούμε από τους κινδύνους που μας κάνουν να διατρέχουμε οργανισμοί οι οποίοι δεν επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας και θα πρέπει να καταγγείλουμε (δημοσίως)», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η γαλλογερμανική ηγεσία αναφέρεται, στην ίδια επιστολή, στους «φορολογικούς παραδείσους», για τους οποίους προτείνουν επίσης την ύπαρξη κυρώσεων «στην περίπτωση που συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα προς το σύνολο των άλλων κρατών».

Πολύ δύσκολο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται πολύ δύσκολο, μέσα σε ένα διήμερο, να συμφωνήσουν οι «27» στην υιοθέτηση αυτού του καταλόγου, ειδικά εάν η Κομισιόν και η τσεχική προεδρία αποφασίσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις γαλλογερμανικές υποδείξεις και εμφανίσουν προς έγκριση ένα σχέδιο με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την αποδοτική εφαρμογή του.

Θα ήταν πιο συνετό, λένε κοινοτικές πηγές, οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι «ανοικτές και γενικές» και στη συνέχεια, μέχρι τον Ιούνιο, κάθε μια από αυτές να συγκεκριμενοποιηθεί.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 18/03/2009)