Μια ομιλία που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα των σύγχρονων νέων αλλά μετετράπη σε πολιτικό λόγο, ο οποίος θα πρέπει να προκάλεσε στιγμές αμηχανίας στους πολιτικούς που βρίσκονταν στα καθίσματα της πρώτης σειράς, επιφύλαξε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης στο ακροατήριο του Μεγάρου Μουσικής. Το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη πάντως τον χειροκρότησε θερμά.
Μια ομιλία που εμπνεύστηκε από τα προβλήματα των σύγχρονων νέων αλλά μετετράπη σε πολιτικό λόγο, ο οποίος θα πρέπει να προκάλεσε στιγμές αμηχανίας στους πολιτικούς που βρίσκονταν στα καθίσματα της πρώτης σειράς, επιφύλαξε ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης στο ακροατήριο του Μεγάρου Μουσικής. Το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη πάντως τον χειροκρότησε θερμά. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Σε αναζήτηση του νέου και των νέων: Μια επισκόπηση ζωτικών θεμάτων της εποχής μας». Ο κ. Μαρκεζίνης μίλησε για την απογοήτευση των νέων που οδηγεί είτε στη μελαγχολία και στην παθητικότητα είτε στην αναρχία της βίας. Διαχώρισε τα διάφορα είδη βίας, αλλά ξεχώρισε την πολιτική βία από αυτοδιορισμένους τιμωρούς που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και προέβλεψε ότι στη χώρα μας το φαινόμενο θα μεγαλώνει όσο χειροτερεύει η οικονομία και αυξάνεται ο παράνομος ξένος πληθυσμός.

Η απάντησή του σε αυτά τα φαινόμενα είναι τριπλή: Να μην επιτρέψουμε η διαφορά πλούτουφτώχειας να είναι τέτοια ώστε να λάβει κοινωνικές διαστάσεις. Να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να ονειρεύονται. Και «να ξαναζωντανέψουμε το παρελθόν. Οχι κατά τρόπο σοβινιστικό, αλλά να κρατήσουμε ιδέες, αρχές και αξίες.Επίσης,πρέπει να αναζητήσουμε έναν άλλον τρόπο για να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως Ελληνες αλλά και ως ευρωπαίοι πολίτες» είπε. «Αν θέλει κάποιος να βρει τους νέους, πρέπει να αναζητήσει και έναν νέο φορέα που θα τους συγκινήσει.Την περιθωριοποίησή τους,την άρνηση να ασχοληθούν με την πολιτική, την αντιμετωπίζω σαν μια κοινωνική ασθένεια» επισήμανε.

Συνέδεσε την απογοήτευση των νέων με το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, έχει δομικά προβλήματα. «Χρειάζονται χρήματα προκειμένου να απασχοληθούν καλοί καθηγητές και να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον.Τα ερειπωμένα σχολεία και τα κτίρια-φυλακές αποτελούν φυτώριο για τους νέους που θα ξεσπάσουν και θα βγουν στους δρόμους» είπε. Και προσέθεσε ότι η διασπορά σχολών σε διάφορες πόλεις «ενισχύει την ποσότητα σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Δημιουργείται ένα προλεταριάτο ημιμορφωμένων ανθρώπων, το οποίο τροφοδοτεί τη γενιά των 700 ευρώ».

Εν συνεχεία μίλησε για «το πολιτικό κλίμα διαφθοράς,την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει,το φακελάκι, τα μοναστήρια που γίνονται offshore εταιρείες, για φυλακισμένους που το σκάνε με χολιγουντιανό τρόπο,για άτυχους που πηδάνε από τα μπαλκόνια και ασχολούνται τα ΜΜΕ έξι μήνες μαζί του, για βουλευτές που γκρινιάζουν όταν βρίσκονται εκτός κυβέρνησης και όταν γίνονται υπουργοί είναι ευχαριστημένοι με όλα,για τα οικονομικά που έχουν ξεφύγει».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ.Σιούφας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης , οι βουλευτές κυρίες Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, Φωτεινή Πιπιλή, Αννα Διαμαντοπούλου και κκ. Ευ.Βενιζέλος, Π. Τατούλης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντ.Παπαδημητρίου και άλλα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, ο κ. Λ.Κύρκος, πανεπιστημιακοί, πρέσβεις κ.ά.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/03/2009)