Ενέργεια και Ανταγωνισμός

Την περασμένη Δευτέρα (23/3) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μία ιστορική απόφαση για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία προώθησε η Τσεχική προεδρία, και η οποία θεωρείται μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των θέσεων που είχε διατυπώσει η Επιτροπή και αυτή των μεγάλων εθνικών εταιρειών της Ευρώπης (π.χ. EDF, RWE, EON), οι εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να πωλήσουν τα δίκτυα τους είτε αυτά είναι ηλεκτρικά δίκτυα ή αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά να διευκολύνουν την πρόσβαση τρίτων σε αυτά με οικονομικά προσιτούς όρους.
Energia.gr
Παρ, 27 Μαρτίου 2009 - 12:33
Την περασμένη Δευτέρα (23/3) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μία ιστορική απόφαση για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία προώθησε η Τσεχική προεδρία, και η οποία θεωρείται μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των θέσεων που είχε διατυπώσει η Επιτροπή και αυτή των μεγάλων εθνικών εταιρειών της Ευρώπης (π.χ. EDF, RWE, EON), οι εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να πωλήσουν τα δίκτυα τους είτε αυτά είναι ηλεκτρικά δίκτυα ή αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά να διευκολύνουν την πρόσβαση τρίτων σε αυτά με οικονομικά προσιτούς όρους. Κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τον ανταγωνισμό αφού πολλοί μικροί ανεξάρτητοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από ΑΠΕ, θα μπορούν με τους ίδιους όρους, όπως οι ιδιοκτήτριες εταιρείες, να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στα δίκτυα και άρα να μπορούν να προμηθεύουν με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο απευθείας τους δικούς τους πελάτες.

Η επιτευχθείς συμφωνία, σε επίπεδο Ευρωβουλής, βάζει φρένο στο σχέδιο των Βρυξελλών για την υποχρεωτική πώληση των δικτύων ως απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς. Αντ’ αυτού η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ρυθμιστή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο οποίος και θα εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα, τα οποία αν και θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία των σημερινών κατόχων τους, θα διοικούνται από ανεξάρτητες εταιρείες.

Η ανωτέρω εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα θετική για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας, και την δημιουργία ανταγωνισμού ακόμα και σε επίπεδο οικιακού καταναλωτή. Η εγγυημένη πλέον πρόσβαση στα δίκτυα θα επιτρέψει σε ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγών, διανομής και εμπορίας να προσεγγίσουν εμπορικούς και οικιακούς πελάτες και να τους προσφέρουν ποιο οικονομικά πακέτα αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. «Οι επιπτώσεις από την ιστορική αυτή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι τεράστιες και θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση εντελώς νέων συνθηκών στην αγορά, ακόμα και στην Ελλάδα», παρατηρεί εκπρόσωπος μεγάλης Ευρωπαϊκής ενεργειακής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά.

Η αξιοποίηση των νέων συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, που ήδη προδιαγράφεται, θα απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις από ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρισμού τόσο σε νέους θερμικούς σταθμούς όσο και σε μονάδες ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) την εισαγωγή νέων σύγχρονων ηλεκτρικών μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος από τις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα δίκτυα και την διανομή και την δημιουργία νέων εμπορικών υπηρεσιών. Ακόμη και στο φυσικό αέριο οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές αφού το νέο καθεστώς θα δώσει την δυνατότητα για την δραστηριοποίηση ανεξάρτητων προμηθευτών, την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου μεταφοράς με την κατασκευή νέων ιδιωτικών αγωγών και την βελτίωση των οικονομικών όρων πώλησης φυσικού αερίου σε εταιρείες και οικιακούς καταναλωτές.

Αργά ή γρήγορα οδηγούμεθα πλέον προς μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η πολυφωνία με ενισχυμένο τον ρόλο του καταναλωτή ο οποίος αποκτά πλέον δυνατότητα επιλογής.