Oι ιδέες γεννούν τις πράξεις και μια ιδέα όπως η «Ωρα της Γης», η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έδειξε έναν έξυπνο και πρακτικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.
Oι ιδέες γεννούν τις πράξεις και μια ιδέα όπως η «Ωρα της Γης», η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έδειξε έναν έξυπνο και πρακτικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε για την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Τον επόμενο χρόνο η συγκεκριμένη δράση ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και μετατράπηκε σε μία παγκόσμια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. Το 2009 στην «Ωρα της Γης» συμμετέχουν περισσότερες από 75 χώρες και 700 πόλεις, ενώ ο στόχος είναι 1 δισ. πολίτες σε όλο τον πλανήτη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις φωνές και τις συνειδήσεις μας για το περιβάλλον. Δυστυχώς, στις μέρες μας, βιώνουμε έντονα τις προεκτάσεις της οικολογικής καταστροφής. Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αδράνειας είναι ήδη πολύ μεγάλο. Αναμφισβήτητα, τα περιθώρια για την ανάληψη δράσης έχουν περιοριστεί δραματικά και απαιτείται η κατεπείγουσα λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, με θάρρος και αποφασιστικότητα οφείλουμε να διατυπώσουμε ένα σύγχρονο σχέδιο δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών που ενεργοποιεί τόσο τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα επωάζει τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τα μεμονωμένα άτομα. Πρόθεσή μας στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, δεν είναι απλά η αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος αλλά η συμμετοχή μας σε ενεργητικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια πολιτική, η οποία ενθαρρύνει τη χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον Μέσων Μεταφοράς, περιλαμβάνει τη χάραξη νέων ποδηλατοδρόμων, και επενδύει στην ενημέρωση των νέων οδηγών για τη σωστή και οικολογική χρήση των οχημάτων μέσω και της ενσωμάτωσης του προγράμματος eco-driving στην επίσημη διαδικασία εκπαίδευσης.

Η υλοποίηση τεχνικών βιοκλιματικής στα κτίρια που στεγάζουν εποπτευόμενους φορείς, καθώς και η ανανέωση του στόλου στις Δημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες με αντιρρυπαντικά οχήματα, αποτελούν κύριες συνιστώσες της πολιτικής που εφαρμόζουμε για την ενεργητική αντιμετώπιση και μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή μας αγγίζει και μας επηρεάζει ως άτομα, ως κοινωνίες, ως έθνη. Η ευθύνη, η συλλογική δράση, η «πράσινη ατζέντα» δεν είναι πια συνθήματα. Σήμερα αποτελούν εφαρμογές, οι οποίες εντάσσονται σε διεθνές επίπεδο, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών στους τομείς της ανάπτυξης, των μεταφορών, της οικονομίας γενικότερα.

Συνειδητοποιούμε, έστω και με καθυστέρηση ότι το περιβάλλον δεν είναι ανεξίτηλο, η ποιότητα ζωής μας δεν είναι αλεξίσφαιρη, οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Σήμερα οι δικαιολογίες αρχίζουν να εκλείπουν. Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να σπαταλήσουμε. Οφείλουμε να δράσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η νέα γενιά πρωτοστατεί στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης γιατί το μέλλον κυρίαρχα την αφορά. Ολοι όμως έχουμε χρέος να συμβάλλουμε με δράσεις και συμπεριφορές, με συνείδηση και νέα νοοτροπία. Διότι όποιος σέβεται το περιβάλλον, σέβεται τον άνθρωπο. Οποιος προστατεύει τον πλανήτη από τη μόλυνση, προστατεύει τη ζωή. Τώρα είναι η ώρα για δράση, είναι η Ωρα της Γης.

Ο κ. Ευρ. Στ. Στυλιανίδης είναι υπουργός Μεταφορών

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/03/2009)