Με την δήλωση «Δεν έχουν σχεδιαστεί τέτοιου είδους πόλεμοι», ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο απέκλεισε σήμερα την περίπτωση μίας νέας διαμάχης ανάμεσα στην χώρα του και την Ρωσία, με αφορμή αυτή τη φορά την πρόσφατη συμφωνία Κιέβου-Βρυξελλών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του σοβιετικής κατασκευής ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Με την δήλωση «Δεν έχουν σχεδιαστεί τέτοιου είδους πόλεμοι», ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο απέκλεισε σήμερα την περίπτωση μίας νέας διαμάχης ανάμεσα στην χώρα του και την Ρωσία, με αφορμή αυτή τη φορά την πρόσφατη συμφωνία Κιέβου-Βρυξελλών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του σοβιετικής κατασκευής ουκρανικού δικτύου αγωγών. Ο κ. Γιούσενκο προέβη στην παραπάνω δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ουκρανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι σκοπός της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ε.Ε. έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας, καθώς η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο είχε διαβεβαιώσει παλαιότερα πως η Ρωσία θα είχε οπωσδήποτε συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου αγωγών της χώρας της.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Γιούσενκο έρχονται στον απόηχο των πρόσφατων ρωσικών απειλών περί «αναθεώρησης» των ενεργειακών δεσμών της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν τα συμφέροντά της συνεχίσουν να αγνοούνται σκοπίμως.

Η ρωσική αντίδραση δημιούργησε φόβους για επανάληψη της κρίσης του Ιανουαρίου, η οποία άφησε τις χώρες της Ε.Ε. χωρίς παροχή αερίου για δύο εβδομάδες.