H Φύση Έχει… Οικονομικό Δείκτη

Αν και είμαι πεπεισμένος ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι το προϊόν του τέλματος, στο οποίο βρίσκονται τόσο η αγορά όσο και η Μητέρα Φύση, ενδεχομένως κάποιοι θα πουν: Ξέρουμε πότε η αγορά φθάνει στα όριά της. Φαίνεται από τους κόκκινους αριθμούς στον δείκτη Dow. Ωστόσο, η Μητέρα Φύση δεν έχει δείκτη Dow. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι έχει φθάσει στα όριά της; Κι αν έχει φθάσει, ποιος νοιάζεται;
The Thomas Friedman
Τρι, 31 Μαρτίου 2009 - 09:12
Αν και είμαι πεπεισμένος ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι το προϊόν του τέλματος, στο οποίο βρίσκονται τόσο η αγορά όσο και η Μητέρα Φύση, ενδεχομένως κάποιοι θα πουν: Ξέρουμε πότε η αγορά φθάνει στα όριά της. Φαίνεται από τους κόκκινους αριθμούς στον δείκτη Dow. Ωστόσο, η Μητέρα Φύση δεν έχει δείκτη Dow. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι έχει φθάσει στα όριά της; Κι αν έχει φθάσει, ποιος νοιάζεται; Οταν η σύνταξή μου καταρρέει, είναι μάλλον δύσκολο να ανησυχώ για την άνοδο του επιπέδου των θαλασσών.

Είναι αλήθεια, η Μητέρα Φύση δεν μας λέει μ’ έναν απλό αριθμό πώς αισθάνεται. Αν, όμως, παρακολουθείς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι εντυπωσιακό με πόση ένταση ορισμένοι από τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου προειδοποιούν –μόνο τους τελευταίους λίγους μήνες– ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ταχύτερα και θα επιφέρει μεγαλύτερες αλλαγές, γρηγορότερα από ό, τι προβλεπόταν, μόλις πριν από λίγα χρόνια. Πράγματι, αν η Μητέρα Φύση είχε δείκτη, θα μπορούσες να πεις ότι κι αυτός βρίσκεται σε νέα άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα.

«Βασικά περιμένουμε τώρα ένα μελλοντικό κλίμα, που θα είναι πέρα από κάθε σοβαρή προσημείωση», επισημαίνει ο Κρίστοφερ Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας του Ινστιτούτου Καρνέγκι στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Τι θα κάνουμε; Οπως συνηθίζει να λέει ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος Ρομπ Γουάτσον: «Η Μητέρα Φύση δεν είναι τίποτ’ άλλο από απλή χημεία, βιολογία και φυσική» και θα κάνει ό, τι την επιτάσσουν. Δεν μπορείς να καλοπιάσεις τη Μητέρα Φύση ή την αγορά. Πρέπει να αλλάξεις τα οικονομικά δεδομένα, για να επηρεάσεις τον δείκτη των αγορών και τη χημεία, τη βιολογία και τη φυσική, για να επηρεάσεις τη Μητέρα Φύση.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εκτός από οικονομικό και οικολογικό πακέτο στήριξης. Ο Χαλ Χάρβεϊ είναι διευθύνων σύμβουλος ενός νέου ιδρύματος, του ClimateWorks, που συστάθηκε για να επιταχύνει τις αλλαγές πολιτικής, που μπορούν να αποτρέψουν μια κλιματική καταστροφή, μεταφέροντας κλιματικές πολιτικές από εκεί όπου λειτουργούν καλύτερα σε περιοχές όπου τις χρειάζονται περισσότερο.

«Υπάρχουν πέντε πολιτικές, που μπορούν να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τη μάχη ενέργειας - κλίματος και η κάθε μία από αυτές έχει δοκιμαστεί σε κάποιο μέρος», εξηγεί ο Χάρβεϊ. Πρώτον, ενεργειακή βελτίωση κτιρίων. Δεύτερον, ενεργειακή βελτίωση αυτοκινήτων. Τρίτον, σταδιακή υποχρέωση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να παράγουν το 15% με 20% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2020. Τέταρτον, ανατροπή της ισχύουσας νοοτροπίας αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες αντί να ενθαρρύνουν τον καταναλωτή να καταναλώνει ενέργεια θα τον ενθαρρύνουν να εξοικονομεί. Και τέλος, λέει ο Χάρβεϊ, χρειάζεται μια «τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα». Δεν μπορεί να μολύνεις την ατμόσφαιρα, χωρίς κόστος.

Αυτά είναι τα θεμέλια ενός κλιματικού πακέτου στήριξης. Πράγματι, κάποια έχουν τεράστιο κόστος. Αλλά όλα θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα, επειδή θα προάγουν τις νέες τεχνολογίες, που θα δώσουν ώθηση στον οικονομικό δείκτη και πολύ χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων αερίων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/03/2009)