«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» ξεκαθάρισαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου των G20. Οι δύο τους ήταν οι μόνοι από τους 20 ηγέτες που δεν συναντήθηκαν μόλις έφτασαν στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκ. Μπράουν.
«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» ξεκαθάρισαν σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου των G20.

Οι δύο τους ήταν οι μόνοι από τους 20 ηγέτες που δεν συναντήθηκαν μόλις έφτασαν στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκ. Μπράουν. Προτίμησαν, αντιθέτως, να παρουσιάσουν την κοινή τους θέση υπέρ ενός «νέου κανονιστικού πλαισίου» του διεθνούς οικονομικού συστήματος. «Η θέση αυτή είναι μη διαπραγματεύσιμη για τη Γαλλία και τη Γερμανία», υποστήριξε ο κ. Σαρκοζί.

Σαρκοζί

«Αν δεν υπάρξει νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν θα υπάρξει εμπιστοσύνη. Και χωρίς εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη», εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Οι κανόνες που δεν θα υιοθετηθούν σήμερα, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν και τα επόμενα 5 χρόνια», τόνισε η κα Μέρκελ.
Γαλλογερμανικός άξονας υπέρ αυστηρής εποπτείας των αγορών

«Δεν πρόκειται για παζάρι μεταξύ αυστηρότερων κανονισμών και χρηματοδότησης προγραμμάτων ενίσχυσης των οικονομιών», προσέθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας. Κάλεσε, μάλιστα, τις άλλες κυβερνήσεις να συμφωνήσουν ότι εφεξής, όποιος δεν τηρεί τα όσα συμφωνούνται θα πρέπει να κατονομάζεται και ότι απαιτείται ένα χρονοδιάγραμμα με σαφείς ημερομηνίες και στόχους. «Η Σύνοδος πρέπει να σκιαγραφήσει την νέα αρχιτεκτονική των χρηματοοικονομικών αγορών», κατέληξε.

Την ώρα που ο γαλλο-γερμανικός άξονας πιέζει υπέρ της αυστηρότερης εποπτείας των αγορών, άλλες κυβερνήσεις θέτουν στο τραπέζι το θέμα ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του «οικοδεσπότη» Βρετανού πρωθυπουργού, παραδέχθηκε χθες το απόγευμα ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που εκκρεμεί να αποσαφηνιστούν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην εποπτεία των αγορών» και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η συζήτηση για τους πρόσθετους πόρους που χρειάζεται το ΔΝΤ».

Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γκ. Μπράουν και ο Μπ. Ομπάμα, ΗΠΑ και Βρετανία δεν φάνηκε να διαφωνούν με την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων εποπτείας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, μάλιστα, ότι «υπάρχει συναίνεση σε εντυπωσιακό βαθμό» μεταξύ των κυβερνήσεων για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Δεν είναι, όμως, ακόμα ξεκάθαρο αν στο ανακοινωθέν των «20» θα περιγράφονται ξεκάθαρα βήματα ώστε να δημιουργηθεί αυστηρό εποπτικό πλαίσιο της δράσης των hedge fund, των οίκων αξιολόγησης και της αγοράς παραγώγων.

Όπως, επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συστήματος αμοιβών στον τραπεζικό κλάδο ή για τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν προς κράτη-φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου αυτά να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα.

Η σημαντικότερη διαφωνία φαίνεται ότι αφορά το μέγεθος της απαιτούμενης κρατικής παρέμβασης στις οικονομίες για να τονωθεί η ζήτηση. Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν επαρκή τα 400 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί σε οικονομίες της Ευρωζώνης και δεν επιθυμούν να δεσμευτούν σε νέες υποχρεώσεις χρηματοδότησης.

ΔΝΤ

Το πιθανότερο είναι οι G20 να αποφασίσουν τον υπερδιπλασιασμό των κεφαλαίων του ΔΝΤ αλλά και σε αυτό το θέμα υπάρχουν εκκρεμότητες, καθώς Κίνα και Ρωσία απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την... αύξηση κεφαλαίου.

Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να μιλάνε ανοικτά για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος αντί του δολαρίου. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, όμως, του Αμερικανού Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, το θέμα δεν συζητήθηκε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν «έναν διάλογο για θέματα στρατηγικής και οικονομίας» και για το σκοπό αυτό προχώρησαν στη σύσταση ειδικής ομάδας, η οποία θα συνεδριάσει το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον.

Βρετανικές αμφιβολίες για την παγκόσμια ρυθμιστική αρχή
Οι Βρετανοί τραπεζίτες ανησυχούν για τυχόν εγκατάλειψη του Λονδίνου από τους επενδυτές

Το ότι μόλις το 18% των Βρετανών τραπεζιτών πιστεύει πως από τη σύνοδο της G20 θα προκύψει παγκόσμια εποπτική αρχή ερμηνεύει ενδεχομένως τη θέση του Λονδίνου ενόψει της G20.

Στη γαλλική και γερμανική θέση για τη σύσταση παγκόσμιας ρυθμιστικής αρχής, το Λονδίνο αντιπροτείνει τη συνεργασία των εθνικών εποπτικών αρχών σε λεγόμενες «κολεγιές».

Ερευνα της Dice Holdings αποκαλύπτει πως μόνον το 18% των Βρετανών τραπεζιτών με εμπειρία άνω της δεκαετίας θεωρεί εφικτή τη δημιουργία μιας παγκόσμιας εποπτικής αρχής, παρά το γεγονός πως το 66% απάντησε πως το θεωρεί «καλή ιδέα».

Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 52% πως η θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο θα κινδυνεύσει από την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Από την έρευνα, στην οποία μετείχαν 828 ανώτερα στελέχη τραπεζών, προκύπτει πως οι περισσότεροι τραπεζίτες ανησυχούν μήπως αυτή η αλλαγή κάνει εταιρείες και επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο.

Το 48% παραδέχθηκε πως θα εγκατέλειπε τη Βρετανία για μια χώρα με λιγότερους κανόνες, εάν εκτιμούσε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται υπερβολικά περιοριστικό.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 02/04/2009)