Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Eurogroup οι συστάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου δήλωσε, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η κατάσταση θα εκτιμηθεί τον Ιούνιο και πρόσθεσε παρακολουθούμε τις εξελίξεις εάν υπάρξουν αποκλίσεις τότε θα λάβουμε μέτρα.
Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Eurogroup οι συστάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου δήλωσε, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η κατάσταση θα εκτιμηθεί τον Ιούνιο και πρόσθεσε παρακολουθούμε τις εξελίξεις εάν υπάρξουν αποκλίσεις τότε θα λάβουμε μέτρα. Τα πρώτα σημεία από την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε λάβει είναι ενθαρρυντικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν υπάρξουν αποκλίσεις θα κάνουμε παρεμβάσεις. Για το δημόσιο έλλειμμα είπε, ότι για το έτος 2008 το έλλειμμα είναι υψηλότερο από εκείνο που είχαμε προβλέψει, η διαφορά αυτή οφείλεται στην είσπραξη χαμηλότερων εσόδων των δημοσίων οργανισμών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη χαμηλότερη είσπραξη κονδυλίων από την ΕΕ. Τα κονδύλια αυτά δεν χάνονται αλλά αντί να έχουν εισπραχθεί το 2008 θα εισπραχθούν το 2009.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωζώνη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επίσης, συζητήθηκαν τα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και το σχέδιο γνώμης του ECOFIN για το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου.

Στο Eurogroup επισημάνθηκαν οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθερότητας στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Υπενθυμίζεται ότι, το ECOFIN έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ξεκινήσει από το 2009 μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2010.

Τα μέτρα τα οποία ζητούν να λάβει η Ελλάδα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στους μισθούς, το εργασιακό και την υγεία, περιορισμό των δημοσίων δαπανών σε διαρκή βάση, έλεγχο των παραγόντων που καθορίζουν το δημόσιο χρέος της χώρας και βελτίωση και συλλογή των φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό το φορολογικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία στην Ελλάδα να καταθέσει ένα πακέτο μέτρων έως τις 24 Οκτωβρίου, μέσω των οποίων θα επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου έχει παρουσιάσει διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3%. Μεταξύ των μέτρων αυτών, είναι η περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2009 και το 2010, νέα εισοδηματική πολιτική, αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων (περιορισμός στις προσλήψεις ήδη από το 2009) και έκτακτη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα.

To Ecofin

Το άτυπο Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ που συνεδρίασε στην Πράγα υιοθέτησε τις προτάσεις σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται ότι η διόρθωση θα πρέπει να γίνει έως το 2010, για τη Γαλλία και την Ισπανία το 2012 και για την Ιρλανδία το 2013.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη από φέτος ενώ δίνεται προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου προκειμένου οι ελληνικές αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να καθορίσουν τα μέτρα εκείνα που θα είναι επαρκή για τη διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010. Παράλληλα, το Συμβούλιο αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 18 Μαρτίου για την υποστήριξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009.

Ειδικότερα, στο κείμενο της σύστασης του Συμβουλίου για την Ελλάδα αναφέρεται κατ΄αρχήν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του δημοσιονομικού που το 2010 θα φτάσει το 4,25%. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει το Συμβούλιο, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που να βασίζεται σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν ως στόχο την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετούς μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, και κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2010.

Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Συμβούλιο, η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από το 2009 ενώ η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο 2009-2010 είναι της τάξης του 1,25% του ΑΕΠ. Στη σύσταση του Συμβουλίου δίνεται ακόμη προθεσμία στις ελληνικές αρχές 6 μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να παρουσιάσουν με ποιο τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα το 2010 κάτω από το 3%. Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

    Αναλυτικά, το Συμβούλιο απευθύνει τις κάτωθι συστάσεις:

    - Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    - Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει: Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

    - Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

    - Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

    - Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

    - Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα.

Δηλώσεις Αλμούνια και Γιούνκερ

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία και Ισπανία) συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις συστάσεις που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος και για την Γαλλία και την Ισπανία από το 2010.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλόντ Γιούνκερ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι είναι σε γνώση του Ελληνα υπουργού οικονομίας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και συμφωνήθηκε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι όταν εξετάζουμε τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά αναφερόμαστε και στις υπόλοιπες χώρες καθώς, όπως υποστήριξε, η διαχείριση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί ενιαία και συλλογική προσέγγιση.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)