Η Ισπανία θα εγκαινιάσει ένα νέο γύρο κρατικών δαπανών για να απομακρύνει την οικονομία από την ύφεση, σε περίπτωση που χρειαστεί η διοχέτευση και δεύτερου δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης, εντός του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο. Με συνέντευξή του στους Financial Times και άλλα έντυπα, ο κ. Θαπατέρο είπε πως θα υποστηρίξει ένα νέο γύρο δαπανών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη βιοτεχνολογία.
Η Ισπανία θα εγκαινιάσει ένα νέο γύρο κρατικών δαπανών για να απομακρύνει την οικονομία από την ύφεση, σε περίπτωση που χρειαστεί η διοχέτευση και δεύτερου δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης, εντός του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο.

Με συνέντευξή του στους Financial Times και άλλα έντυπα, ο κ. Θαπατέρο είπε πως θα υποστηρίξει ένα νέο γύρο δαπανών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη βιοτεχνολογία.

Παραδέχτηκε πως ένα δημοσιονομικό πακέτο αυτού του βεληνεκούς, θα πρέπει να είναι καλύτερα συντονισμένο, πιο μετριοπαθές και πιο επικεντρωμένο από εκείνα που ανακοινώθηκαν προηγουμένως από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον πλανήτη. Ο κ. Θαπατέρο επέμεινε πως η Ισπανία διαθέτει χώρο για δημοσιονομική ευελιξία, επειδή το κυβερνητικό χρέος εξακολουθεί να κινείται μεταξύ 38%-39% έναντι του ΑΕΠ, δηλαδή, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό, παρά τη νέα έκδοση κρατικών ομολόγων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που αναμένεται να προσεγγίσει το 7% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Περιθώριο

«Έχουμε άφθονο περιθώριο όσον αφορά το χρέος μας», δήλωσε ο κ. Θαπατέρο, ο οποίος πρόσθεσε πως το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, μόλις έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στο «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. «Ας περιμένουμε τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να δούμε αν θα υπάρξουν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας», πρόσθεσε ο ίδιος. Σε περίπτωση που πετύχει, δεν θα υπάρξει ανάγκη για την προώθηση και δεύτερου πακέτου στήριξης.

Αλλά, σε περίπτωση που δεν πετύχει, θα απαιτηθεί μια «συντονισμένη και επιλεκτική προσπάθεια», που θα επικεντρωθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - τομέας στον οποίο η Ισπανία κατέχει , ήδη, ηγετική θέση στον διεθνή χώρο -στη βιοτεχνολογία και στις ανθρώπινες επιστήμες.

Ερωτηθείς για το αν απαιτείται η μεταρρύθμιση της ανελαστικής αγοράς εργασίας της Ισπανίας, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας που υπερβαίνει το 14%, ο κ. Θαπατέρο είπε πως η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά μια «μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση» που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

«Το να αλλάξεις το ενεργειακό μοντέλο του κόσμου είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα σε αυτή τη γενιά», είπε, «όχι μόνον για τον αντίκτυπο που θα έχει στις κλιματικές αλλαγές αλλά και για τις επιπτώσεις του στο ευρύτερο οικονομικό μοντέλο», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

(Από την εημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 4-5/04/2009)