Πόσο Βλαβερή είναι η Τεχνολογία για την Υγεία;

Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα και το ασύρματο Διαδίκτυο να έχουν κάνει την ζωή πιο απλή. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι έχουν ευεργετικές ικανότητες και στην υγεία των καταναλωτών τους. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Σε έκθεση που παρουσιάσθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Φρεντερίκ Ρις εκφράζει τις ανησυχίες της για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν προληπτικά μέτρα
Energia.gr
Τετ, 8 Απριλίου 2009 - 08:36
Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα και το ασύρματο Διαδίκτυο να έχουν κάνει την ζωή πιο απλή.  Δεν είναι όμως βέβαιο ότι έχουν ευεργετικές ικανότητες και στην υγεία των καταναλωτών τους. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Σε έκθεση που παρουσιάσθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Φρεντερίκ Ρις εκφράζει τις ανησυχίες της για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν προληπτικά μέτρα όπως είναι ο καθορισμός ορίου εκθέσεως σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αλλά και η τοποθέτησις κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από σχολεία και νοσοκομεία.

Ανάμεσα στις πολλές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το ανθρώπινο σώμα, μια από τις πιο απροσδόκητες είναι οπωσδήποτε η ικανότητά του να εκπέμπη φυσικά ηλεκτρικά πεδία, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην βιολογική μας λειτουργία. Για αυτό άλλωστε η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και του εγκεφάλου μπορούν να καταγραφούν με την βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος αντιστοίχως. Αλληλεπιδρά όμως αυτή η φυσική ηλεκτρική δραστηριότητα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα; Πως λοιπόν απορροφά το ανθρώπινο σώμα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν ποικίλες συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόρασις, ο φούρνος μικροκυμάτων, το κινητό τηλέφωνο, οι κεραίες αναμεταδόσεως ή οι γραμμές υψηλής τάσεως;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα τα οποία δημιουργούν πολλές επιστημονικές αβεβαιότητες. Για αυτό και η έκθεσις της Φρεντερίκ Ρις (μέλους της Ομάδος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), που παρουσιάσθηκε στην Ολομέλεια, δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά όσον αφορά στην επιστημονική αντιπαράθεση που μαίνεται σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Πρόκειται για  έκθεση, η οποία θέτει ως πρωταρχικό της στόχο, μέσω δέκα περίπου συγκεκριμένων προτάσεων, να δώση απαντήσεις στους πολίτες, είτε είναι απλοί χρήστες αυτών των συσκευών είτε ζουν κοντά σε κεραίες αναμεταδόσεως ή γραμμές υψηλής τάσεως.  

Δύο χρόνια αφότου ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη υπερέβη τον αριθμό των ατόμων που ζουν στην ΕΕ, όλο και περισσότεροι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχη για την υγεία τους αυτή η διαρκής έκθεσις σε μικροκύματα, που η κα Ρις αποκαλεί «κοκτέιλ...ηλεκτρονικών πεδίων». Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακόμα άγνωστοι, ιδιαίτερα την στιγμή που τα κινητά είναι σχετικά πρόσφατα. Σύμφωνα άλλωστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν θα διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην δημόσια υγεία πριν από το 2015.

Για την εισηγήτρια της εκθέσεως, θα πρέπει να υπάρχουν χάρτες που να παρουσιάζουν το ποσοστό εκθέσεως σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, να καθορισθή όριο εκθέσεως 3 V ανά μέτρο (κάτι που υπάρχει ήδη σε εννέα χώρες) αλλά και να διασφαλισθή η τοποθέτησις κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ήδη πριν από 10 χρόνια το Κοινοβούλιο είχε στείλει σαφές μήνυμα συνέσεως όσον αφορά την θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων από την Ευρώπη με σκοπό την προστασία των πολιτών από τα μικροκύματα.

Το κείμενο στο οποίο ο εισηγητής Gianni Tamino προέβλεπε ούτε λίγο ούτε πολύ την εφαρμογή της αρχής της προφυλάξεως καθώς και της αρχής «ALARA» (τόσο χαμηλό όσο είναι λογικά εφικτό), βάσει της οποίας η έκθεσις στις ακτινοβολίες πρέπει να είναι τόσο χαμηλότερη όσο είναι λογικά εφικτό, αποτελούσε ευθεία κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναβεβαίωσε αυτόν τον σαφή προσανατολισμό του Σώματος όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα των οριακών τιμών εκθέσεως κατά την ψηφοφορία του στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσεως για το Περιβάλλον και την Υγεία 2004-2010.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 04/04/2009)