Χάνει το Ενεργειακό Παιχνίδι η Ελλάδα στην ΝΑ Ευρώπη

Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ευρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια συνεχή αντιπαράθεση με επίκεντρο τα διάφορα σκάνδαλα και την διαχείριση της προβληματικής έτσι και αλλιώς οικονομίας μας, οι εξελίξεις εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας τρέχουν γρήγορα και μάλιστα εις βάρος μας. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πολύ πρόσφατη απόφαση του Energy Community, δηλ. του Οργανισμού της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά στην ΝΑ Ευρώπη, για την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου Δημοπρασιών για την διασυνοριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα εδρεύει στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου;
energia.gr
Τρι, 14 Απριλίου 2009 - 19:52

Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ευρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια συνεχή αντιπαράθεση με επίκεντρο τα διάφορα σκάνδαλα και την διαχείριση της προβληματικής έτσι και αλλιώς οικονομίας μας, οι εξελίξεις εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας τρέχουν γρήγορα και μάλιστα εις βάρος μας.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πολύ πρόσφατη απόφαση του Energy Community, δηλ. του Οργανισμού της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά στην ΝΑ Ευρώπη, για την ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου Δημοπρασιών για την διασυνοριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα εδρεύει στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου;

Με τη δημιουργία του εν λόγω γραφείου καταργούνται οι διακρατικές δημοπρασίες για την πρόσβαση στα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέση τους καταλαμβάνει πλέον ένας υπερεθνικός φορέας με κύρια αποστολή του συντονισμό της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Η ίδρυση του Συντονιστικού Γραφείου αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία αποτελεί διεθνή οργανισμό που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 με έδρα τη Βιέννη. Στόχος της Ενεργειακής Κοινότητας είναι η στενότερη ενεργειακή συνεργασία των βαλκανικών χωρών και η επέκταση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και πριν μερικές εβδομάδες 13 χώρες της ευρύτερης περιοχής συμφώνησαν για την ίδρυση του Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου Δημοπρασιών και συγκεκριμένα οι: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ιταλία καθώς και η περιοχή του Κοσόβου. Τα 13 κράτη αποτελούν έτσι μια ενιαία γεωγραφική περιφέρεια εντός της οποίας θα συσταθεί και θα λειτουργήσει το ανωτέρω Κεντρικό Συντονιστικό Γραφείο.

Η εγκατάσταση του γραφείου αυτού στο Μαυροβούνιο αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα η οποία ως γνωστό πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Energy Community πριν από μερικά χρόνια, μια διαδικασία που ξεκίνησε ουσιαστικά στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 1999 με την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της περιοχής υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου νευραλγικού κέντρου διαχείρισης ενέργειας σε περιφερειακή βάση έπρεπε να γίνει στην Θεσσαλονίκη, η οποία από γεωγραφικής τουλάχιστον πλευράς αποτελεί το φυσικό κέντρο βάρους της περιοχής.

Η επιλογή του Μαυροβουνίου όχι μόνο υποβαθμίζει την θέση της Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη αλλά βάζει ουσιαστικά τέρμα στις βλέψεις της κυβέρνησης για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στα ενεργειακά δρώμενα της ΝΑ Ευρώπης. Όπως επίσης τορπιλίζει θανάσιμα τις βλέψεις της χώρας μας ν’ αποτελέσει κάποτε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, έστω και δευτερεύουσας σημασίας. Ως γνωστόν πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο κατ’ εξοχήν ενεργειακός κόμβος της περιοχής διαδραματίζει η Τουρκία, της οποίας η γεωπολιτική θέση έχει ενισχυθεί υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα, όπως κατέδειξε εξάλλου και η πρόσφατη επίσκεψη σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη του Αμερικανού προέδρου.