Γκεόργκι Περβάνοβ: Διασυνοριακή Συνεργασία για Ασφάλεια στον Τομέα Ενέργειας

Γκεόργκι Περβάνοβ: Διασυνοριακή Συνεργασία για Ασφάλεια στον Τομέα Ενέργειας
Του Ηλία Φλέγκα
Πεμ, 23 Απριλίου 2009 - 10:11
Επειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της, Γκεόργκι Περβάνοβ, η Βουλγαρία διοργανώνει, στις 24 και 25 Απριλίου, Διεθνή Συνάντηση Κορυφής στη Σόφια, με θέμα «Φυσικό αέριο για την Ευρώπη: ασφάλεια και συνεργασία». Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Συνάντησης Κορυφής, σκοπός της είναι να δεσμεύσει τους βασικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας
Επειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της, Γκεόργκι Περβάνοβ, η Βουλγαρία διοργανώνει, στις 24 και 25 Απριλίου, Διεθνή Συνάντηση Κορυφής στη Σόφια, με θέμα «Φυσικό αέριο για την Ευρώπη: ασφάλεια και συνεργασία».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Συνάντησης Κορυφής, σκοπός της είναι να δεσμεύσει τους βασικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας (όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και η Αίγυπτος), σε διάλογο αναφορικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Περβάνοβ, αναφορικά με τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνάντησης Κορυφής, αλλά και άλλα θέματα ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

- Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, η μετατροπή της Βουλγαρίας σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις κυριότερες μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της. Κατά πόσον η Συνάντηση Κορυφής στη Σόφια θα προωθήσει το σκοπό αυτό;

Η Συνάντηση Κορυφής για την Ενέργεια στη Σόφια είναι προσανατολισμένη προς τη δημιουργία σταθερών και μακροχρόνιων συνεργασιών μεταξύ των χωρών παραγωγών, μεταφορέων και καταναλωτών φυσικού αερίου, κυρίως στην κατεύθυνση της Νότιας Ευρώπης. Η συνάντηση δεν νοείται ως εξυπηρετούσα τους εθνικούς στόχους οποιασδήποτε συμμετέχουσας χώρας. Αναμφίβολα, η Βουλγαρία θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο τόσο στην πολιτική όσο και στην τεχνική υλοποίηση έργων υποδομής μεγάλου μεγέθους στον τομέα του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας. Από εδώ και πέρα, όμως, η χώρα μπορεί να οικοδομήσει την ενεργειακή της πολιτική μόνο σε στενή συνεργασία πριν απ' όλα με τους άμεσους γείτονές της, οι οποίες διαθέτουν ταυτόσημα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα και ανάλογα οικονομικά συμφέροντα.

Σημειώστε πως όλα τα σχεδιαζόμενα έργα διασυνοριακού χαρακτήρα, στον τομέα του φυσικού αερίου, τα οποία προβλέπεται να διασχίσουν την περιοχή μας προκειμένου να συνδέσουν στα επόμενα 5 με 10 χρόνια τη Ρωσία, τις χώρες παραγωγούς της Κεντρικής Ασίας, την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή με τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης, προβλέπεται να ξεκινήσουν ή να διέλθουν από την επικράτεια 4 χωρών ή τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις εθνικές μας φιλοδοξίες και συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα ως μορφή περιφερειακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας με σαφή προσανατολισμό προς τη δημιουργία ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας ως τμήμα του ευρωπαϊκού ενεργειακού χώρου.

Η Βουλγαρία ακολουθεί αυτή την προσέγγιση και ευελπιστώ πως η Συνάντηση Κορυφής της Σόφιας θα στείλει εγκαρδιωτικούς χαιρετισμούς προς αυτή την κατεύθυνση.

- Ενας από τους βασικότερους στόχους της Συνάντησης θα είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενέργεια, με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και ασφάλειας. Πώς η Βουλγαρία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου της Ευρώπης;

Η ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας είναι εξ ολοκλήρου προσαρμοσμένη στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Διατηρούμε σχέσεις διαλόγου και συνεργασίας με παραδοσιακούς και νέους παραγωγούς φυσικού αερίου. Στη βάση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη της γεωπολιτική της θέση, η Βουλγαρία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πολιτική αυτή, όπως άλλωστε είναι γνωστό, είναι προσανατολισμένη, μεταξύ άλλων, προς τη διαφοροποίηση των προμηθειών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, πραγματοποιήσαμε κρατικές επισκέψεις σε όλες πρακτικά τις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο και αποτελούν δυνητική βάση πόρων για διαφοροποιημένους σχεδιασμούς με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω κάποιο ιδιαίτερο μυστικό, λέγοντας πως το ζήτημα της διαφοροποίησης σε πρακτικό επίπεδο αποτελεί πολύ πιο σύνθετο και αντιφατικό ζήτημα από αυτό που αρχικά φαίνεται. Η βουλγαρική πλευρά κατάφερε να πετύχει συμφωνίες αρχής για όχι μικρές ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Αίγυπτο. Η απορρόφηση των ποσοτήτων αυτών όμως εξαρτάται από τις υφιστάμενες και τις νέες υποδομές μεταφοράς, καθώς και από τους συμπεφωνημένους εμπορικούς και ρυθμιστικούς όρους.

Η κατασκευή νέων υποδομών θα απαιτήσει χρόνο, ενώ το τελικό θετικό αποτέλεσμα θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ισορροπίας συμφερόντων σε περιφερειακό και μάλιστα δια-περιφερειακό επίπεδο. Η Συνάντηση Κορυφής για την Ενέργεια στη Σόφια θα συνεισφέρει στην επίτευξη μιας τέτοιας ακριβώς συμπεφωνημένης, ομαλής και βασισμένης σε στέρεα υπόβαθρα αγοράς, μετάβασης προς διαφοροποιημένους σχεδιασμούς, που αναφέρονται στο φυσικό αέριο.

- Πώς εμπλέκεται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στους στρατηγικούς στόχους της βουλγαρικής ενεργειακής πολιτικής και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησής του;

Ο αρχικός στόχος του συγκεκριμένου σχεδιασμού ή η δημιουργία εναλλακτικής λύσης στην έντονη κίνηση πετρελαιοφόρων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εμπεριέχεται στις σημερινές συνθήκες πληρέστερα στους νέους προσανατολισμούς της βουλγαρικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Ο αγωγός θα γίνει τμήμα του δικτύου ενεργειακών οδών που εξασφαλίζουν την εναλλαγή και την ασφάλεια των προμηθειών στο πλέον σύγχρονο τεχνολογικό επίπεδο και την εγγυημένη τήρηση των ευρωπαϊκών οικολογικών προτύπων.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα ολοκληρωθεί το 2012. Εχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες πετρελαίου για την τροφοδοσία κατά 100% του προβλεπόμενου δυναμικού μεταφοράς των 35 εκατ. τόνων πετρελαίου, καθώς οι ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο - Transneft, Rosneft και Gazpromneft- θα παρέχουν σε ετήσια βάση 18 εκατ. τόνους πετρελαίου, ενώ οι υπόλοιποι 17 εκατ. τόνοι θα συμπληρωθούν από πετρέλαιο με προέλευση το Καζακστάν. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του έργου είναι ύψους 1,2 δισ. δολ. και, προς το παρόν, η βουλγαρική πλευρά αναμένει την έκθεση του χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με τη χρηματοδότηση της συμμετοχής μας.

Χαιρετίζω τις προσπάθειες και της ελληνικής πλευράς για την επιτάχυνση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού. Χαιρόμαστε που το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Σε διμερές επίπεδο Βουλγαρίας - Ελλάδας, ο πετρελαιαγωγός δημιουργεί και διευρύνει τους δεσμούς ολοκλήρωσης μεταξύ των οικονομιών και των κοινωνιών μας.

Στρατηγική και πρωτοβουλίες

- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει η Βουλγαρία προς την κατεύθυνση της μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής;

Στη Βουλγαρία, ο ενεργειακός τομέας έχει παλιές και καλές παραδόσεις, τις οποίες σήμερα αναπτύσσουμε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη διαμόρφωση της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, εργαζόμαστε για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης διεθνών ενεργειακών σχεδιασμών μεγάλου μεγέθους, όπως ο πυρηνικός σταθμός Belene, οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην κοιλάδα Maritsa, οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Nabucco και South Stream, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και οι διασυνδέσεις των συστημάτων με τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Θεωρώ πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας σχετικά με το ενδεχόμενο επενδυτικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στο βαθμό που τόσο οι υφιστάμενες όσο και οι μελλοντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας θα είναι σε θέση να αξιοποιηθούν σε μακροχρόνια βάση για τη σταθεροποίηση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Στην ενεργειακή μας στρατηγική, προβλέπονται επίσης σχεδιασμοί και μέτρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών προώθησης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Οι χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν με επιτυχία και σε αυτούς τους τομείς.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 21/04/2009)