Μνημόνιο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας σε θέματα ενέργειας αναμένεται να υπογραφεί στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για το Φυσικό Αέριο, που αρχίζει σήμερα στη Σόφια, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από περίπου 30 χώρες.
Μνημόνιο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας σε θέματα ενέργειας αναμένεται να υπογραφεί στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για το Φυσικό Αέριο, που αρχίζει σήμερα στη Σόφια, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από περίπου 30 χώρες. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης η συμφωνία θα αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνή - Χάσκοβο, στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, την περαιτέρω ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο συνέδριο θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός είπε ότι την περίοδο αυτή διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με τη διέλευση του έργου -χθες το πρωί έγινε και σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα αυτό- εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή νομοσχεδίου για τις απαλλοτριώσεις.

Ματαίωση

Η ελληνική πλευρά είναι σε επαφές με τους Ρώσους και για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, για τον οποίο προωθείται συμφωνία - πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αυτή, όπως και αντίστοιχη ρωσο-βουλγαρική επρόκειτο να υπογραφούν τις ημέρες αυτές στη Σόφια, αλλά η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην παραστεί στο συνέδριο ματαίωσε τις υπογραφές. Δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου κάνουν λόγο και για άλλες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο ζήτημα του South Stream, που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης κατά τη επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας στη Μόσχα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/04/2009)