Η κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και η διαχείριση του φυσικού αερίου θα είναι τα κύρια θέματα που θα τεθούν στην διάσκεψη με θέμα «Natural Gas for Europe: Security and Partnership» που ξεκινάει σήμερα στη Σόφια. Εμπνευστής και οργανωτής της διάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, και ως στόχο έχει να γίνει μία πρώτη καταγραφή των θέσεων για την ενεργοποίηση διαλόγου, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov.

Η κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και η διαχείριση του φυσικού αερίου θα είναι τα κύρια θέματα που θα τεθούν στην διάσκεψη με θέμα «Natural Gas for Europe: Security and Partnership» που ξεκινάει σήμερα στη Σόφια.

Εμπνευστής και οργανωτής της διάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, και ως στόχο έχει να γίνει μία πρώτη καταγραφή των θέσεων για την ενεργοποίηση διαλόγου, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov.

Στη διάσκεψη αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 28 χωρών από την ευρύτερη βαλκανική περιοχή, την Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο Georgi Sedefchov Parvanov  (Георги Седефчов Първанов) είναι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας από τις 22 Ιανουαρίου 2002, οπότε και διαδέχθηκε τον Petar Stoyanov. Ο Parvanov δηλώνει θερμός υποστηρικτής της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστής, αλλά εγκατέλειψε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά την εκλογή του, αφού ως Πρόεδρος, δεν επιτρέπεται να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Κατά την εκλογή του διακήρυξε ότι θα είναι πρόεδρος με «κοινωνικό» πρόσωπο, φροντίζοντας υπέρ των φτωχών, των ανέργων και των μειονεκτούντων ατόμων. Συνέβαλε, επίσης, στον σχηματισμό της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης στις 16 Αυγούστου 2005.

Ο Georgi Parvanov γεννήθηκε στο χωριό Sirishtnik, της επαρχίας Pernik στις 28 Ιούνιος 1957. Μεγάλωσε στο γειτονικό χωριό Kosacha. Το 1975 ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Πέρνικ και το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σόφιας, με ειδίκευση στην Ιστορία του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το 1988 υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή στην ιστορία με τίτλο: «Ο Dimitar Blagoev και το βουλγαρικό εθνικό ζήτημα κατά την περίοδο 1879-1917».

Επαγγελματική σταδιοδρομία

· Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορίας του ΚΚ Βουλγαρίας από το 1981 , με κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος το βουλγαρικό εθνικό ζήτημα και την πρώιμη ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας στη Βουλγαρία

· Senior Research Associate από το 1989 στο ίδιο Ινστιτούτο

· Μέλος της Διαδικτυακής Ένωσης της Βουλγαρίας (Internet Society of Bulgaria) από τον Μάιο του 2001

Πολιτική σταδιοδρομία

Το 1981 έγινε μέλος του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος (που μετονομάστηκε το 1990 σε Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - BSP). Το 1994 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του BSP. Το 1996 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του BSP, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2000. Ο κ. Parvanov διατέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου από το 1994 έως το 2001. Κατά τη χρονική περίοδο 1994 – 1997 ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Ραδιοφωνία και την Τηλεόραση.

Από το 1997 έως το 2001 διατέλεσε Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία. Τον Νοέμβριο του 2001 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και ανέλαβε καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου 2002. Επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2006.

Ο κ. Parvanov έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα, μονογραφίες και βιβλία, μεταξύ των οποίων:

- «Ο Dimitar Blagoev και το βουλγαρικό εθνικό ζήτημα κατά την περίοδο 1879-1917», (1988)

- «Από την Bouzloudja στο Θέατρο Corona. Μία Απόπειρα Νέας Ανάγνωσης Σελίδων της Σοσιαλδημοκρατικής Περιόδου του ΒSP», (1995)

- «Η βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατία και το Μακεδονικό Ζήτημα από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το 1918», (1997)