κ. Σεργκέι Στάνισεφ: «Απαιτείται Κοινή Πολιτική στην Ενέργεια»

κ. Σεργκέι Στάνισεφ: «Απαιτείται Κοινή Πολιτική στην Ενέργεια»
Energia.gr
Σαβ, 25 Απριλίου 2009 - 12:35
Eνας ευρύς διάλογος για την ασφάλεια εφοδιασμού της Eυρώπης σε φυσικό αέριο διεξάγεται από χθες στη Σόφια μεταξύ παραγωγών, διαμετακομιστών και καταναλωτριών χωρών, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Eνας ευρύς διάλογος για την ασφάλεια εφοδιασμού της Eυρώπης σε φυσικό αέριο διεξάγεται από χθες στη Σόφια μεταξύ παραγωγών, διαμετακομιστών και καταναλωτριών χωρών, με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της ενεργειακής αυτής διάσκεψης, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην «K» ο πρωθυπουργός της Bουλγαρίας κ. Σεργκέι Στάνισεφ, βρίσκονται «η οικονομική και η πολιτική συγκυρία μέσα στις οποίες αυξάνονται οι ανάγκες της Ε.Ε. για φυσικό αέριο, τα αγοραία, ρυθμιστικά και τεχνολογικά θέματα μεταφοράς φυσικού αερίου μέχρι τους καταναλωτές της Ε.Ε. και της ΝΑ Ευρώπης, τα επίκαιρα σχέδια φυσικού αερίου και η προσφορά τους στην ενεργειακή και την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης».

«Θα συζητήσουμε», αναφέρει, «την ιδέα καθιέρωσης ενός ετήσιου φόρουμ για τα ενεργειακά θέματα στη Σόφια, κάτι σαν «ενεργειακό Νταβός», στο πλαίσιο του οποίου οι εμπειρογνώμονες θα συζητούν τακτικά τα ενεργειακά ζητήματα». H ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών αποτελούν βασικές προτεραιότητες της βουλγαρικής πολιτικής, κυρίως μετά την πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση.

O κ. Σεργκέι Στάνισεφ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» αυτή τη διένεξη και κάνει λόγο για εκατομμύρια νομιμόφρονες Ευρωπαίους καταναλωτές που έγιναν όμηροι λόγω της παραβίασης απολύτως νόμιμων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου. «Η κρίση εκείνη εμπέδωσε την πεποίθησή μας πως κατά προτεραιότητα πρέπει να εργαστούμε για τη διαφοροποίηση και την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει τη διασύνδεση με την Eλλάδα μέσω του αγωγού Ντιμίτροβγκραντ - Κομοτηνής, τη διασυστηματική σύνδεση Ρούσε - Γκιούργκεβο και την κατασκευή τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στα βόρεια ελληνικά παράλια. Yπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Bουλγαρίας ως διαμετακομίστριας χώρας και υπεραμύνεται της συνεισφοράς τόσο του Nabucco όσο και του South Stream στην ενεργειακή ασφάλεια της Eυρώπης.

O πρωθυπουργός της Bουλγαρίας μιλάει στην «K» για την κρίση που χτύπησε και την πόρτα της χώρας του και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή του.

Βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια

O πρωθυπουργός της Bουλγαρίας, κ. Σεργκέι Στάνισεφ, εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της Bουλγαρίας και διαβεβαιώνει πως «η κυβέρνηση κάνει τα απαραίτητα για να υπερασπιστεί τις επενδύσεις τους στη χώρα». Tονίζει μάλιστα ότι «η Βουλγαρία συνεχίζει να προσελκύει αρκετά ξένα κεφάλαια παρά την κρίση» και αναφέρει το παράδειγμα μεγάλης κινεζικής εταιρείας που προτίθεται φέτος να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο αυτοκινήτων ακριβώς στη Βουλγαρία, αλλά και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

– «Φυσικό αέριο για την Eυρώπη Aσφάλεια και Συνεργασία». Πρόκειται για μία συζήτηση που κρατάει χρόνια και που βεβαίως παίρνει νέες διαστάσεις μετά και την πρόσφατη ρωσοουκρανική κρίση. H χώρα σας πήρε την πρωτοβουλία για μία διεθνή συνάντηση κορυφής για το μείζον αυτό θέμα. Tι ακριβώς θα συμβεί στη Σόφια το διήμερο 24 και 25 Aπριλίου και τι προσδοκάτε ως διοργανωτές από τη συνάντηση αυτή;

– Οι βασικές προτεραιότητες της βουλγαρικής πολιτικής είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση και είμαστε ικανοποιημένοι πως μετά την κρίση φυσικού αερίου του περασμένου Ιανουαρίου τύχαμε της κατανόησης και της στήριξης όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κρίση θα ενισχύσει τη βούλησή μας να μετουσιώσουμε την κοινή ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. από δήλωση σε από κοινού ενέργειες. Η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας «Φυσικό Αέριο για την Ευρώπη: Ασφάλεια και Συνεργασία» αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Η ιδέα για τη διοργάνωση του φόρουμ αυτού προέκυψε ως αποτέλεσμα του ενεργού διαλόγου της Βουλγαρίας με τις χώρες-παραγωγούς, τις χώρες-διαμετακομιστές και τις χώρες-καταναλωτές φυσικού αερίου. Η ατζέντα της Συνόδου της Σόφιας προβλέπει συζητήσεις μεταξύ των βασικών εταίρων της Ε.Ε. στην ενεργειακή συνεργασία.

– Nabucco και South Stream. Eχει εκδηλωθεί μια αντιπαράθεση για το κατά πόσο πρόκειται για συμπληρωματικούς ή εναλλακτικούς αγωγούς. Eιδικά για τον South Stream η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι θα ενισχύσει την εξάρτηση της Eυρώπης από το ρωσικό αέριο. Ποια είναι η θέση σας;

– Ο αγωγός Nabucco είναι από τα έργα προτεραιότητας στην κοινή ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., γιατί θα συνδέσει τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης με τις χώρες-παραγωγούς της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. Ο αγωγός South Stream όμως έλαβε επίσης τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και ουδείς θεωρεί πως η κατασκευή του ενός έργου θα γίνει εις βάρος του άλλου. Δεν δέχομαι κατηγορηματικά τον ισχυρισμό πως ο South Stream, στον οποίο η Βουλγαρία είναι επίσης πρωταγωνίστρια, αποτελεί ανταγωνιστή του Nabucco. Κάθε άλλο. Θεωρούμε τα έργα αυτά πως αλληλοσυμπληρώνονται και είναι εναλλακτικά.

Ως «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της Bουλγαρίας, κ. Σεργκέι Στάνισεφ, τη διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο τον Ιανουάριο, ενώ εξηγεί το ενδιαφέρον της χώρας του για διασύνδεση με τον αγωγό TGI μέσω Kομοτηνής - Xάσκοβο ή Ντιμίτροβγκραντ.

– Oι επιπτώσεις στη Bουλγαρία από τη διακοπή του ρωσικού αερίου στις αρχές του έτους ήταν όπως παρακολουθήσαμε ιδιαίτερα αισθητές. Σε ποια κατεύθυνση κινείστε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις σε αντίστοιχη περίπτωση;

– Η διένεξη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας του περασμένου Ιανουαρίου ήταν απαράδεκτη, γιατί λόγω της παραβίασης απολύτως νόμιμων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου εκατομμύρια νομιμόφρονες Ευρωπαίοι καταναλωτές έγιναν όμηροι. Το γεγονός αυτό είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στη βουλγαρική βιομηχανία, καθώς οι ζημίες ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Η κρίση εκείνη εμπέδωσε την πεποίθησή μας πως κατά προτεραιότητα πρέπει να εργαστούμε για τη διαφοροποίηση και την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας. Θεωρώ πως μετά την κρίση φυσικού αερίου υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για τη σημασία της κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να ξεπεράσει την εξάρτησή της και να προστατευτεί από την επανάληψη της κρίσης φυσικού αερίου, η Βουλγαρία θα υπολογίζει στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Σχεδίου της Ε.Ε. για την οικονομική ανασυγκρότηση και στη συμπερίληψη έργων του ενεργειακού τομέα στα προγράμματα δωρεάν οικονομικής βοήθειας της Ενωσης.

– Ποια έργα έχουν προτεραιότητα;

– Θα αναφέρω μερικά από αυτά τα έργα που έχουν προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και την περιοχή, επειδή η υλοποίηση τους θα προσφέρει διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων και επομένως, αναβάθμιση της ασφάλειας στην προμήθεια ενεργειακών πόρων σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για τα σχέδια διασυστηματικής σύνδεσης φυσικού αερίου Ντιμίτροβγκραντ - Κομοτηνής, τη διασυστηματική σύνδεση Ρούσε - Γκιούργκεβο, την κατασκευή τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στα βόρεια ελληνικά παράλια κ.ά. Τα άνω σχέδια καλύπτουν τους τομείς προτεραιότητας στην ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών και έχουν σημαντική προσφορά στην αναβάθμιση της ασφάλειας των προμηθειών ενέργειας.

– Tο ενδιαφέρον σας για διασύνδεση με τον αγωγό TGI μέσω Kομοτηνής - Xάσκοβο ή Ντιμίτροβγκραντ εντάσσεται προφανώς σε αυτό το πλαίσιο. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσετε και από πού θα προμηθεύεστε αέριο μέσω αυτής της διασύνδεσης.

– Με τη γεωστρατηγική της θέση και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία παίζει ρόλο - κλειδί στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών. Βασικοί σκοποί είναι η εξασφάλιση διάφορων πηγών, η ασφάλεια των πηγών και των προμηθειών και η αξιοποίηση της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, η οποία περιλαμβάνεται σε σειρά ενεργειακών σχεδίων. Τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία υπερασπίζεται με συνέπεια τις θέσεις της ως στρατηγικού σημείου διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμμετοχή μας στα έργα Nabucco και South Stream απεικονίζουν τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

(Συνέντευξη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Σεργκέι Στάνισεφ στη κ. Xρύσα Λίαγγου
Aπό την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/04/2009)