Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε χθες στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση στη Σόφια με θέμα «φυσικό αέριο για την Ευρώπη: ασφάλεια και συνεργασία». Παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ. Σεργκέι Στανίσεβ, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης στο τομέα της ενέργειας με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας κ. Πετάρ Ντιμιτρόβ.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε χθες στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση στη Σόφια με θέμα «φυσικό αέριο για την Ευρώπη: ασφάλεια και συνεργασία». 

Παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ. Σεργκέι Στανίσεβ, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης στο τομέα της ενέργειας με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας κ. Πετάρ Ντιμιτρόβ.

Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο ενισχύεται η συνεργασία των δύο κρατών, στο τομέα του ηλεκτρισμού με την κατασκευή της 2ης Γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 KV Ελλάδας – Βουλγαρίας (Νέα Σάντα – Μαρίτσα). Η διασύνδεση αυτή παρέχει δυνατότητες εισαγωγών προς τη χώρα μας και επίσης συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού και της αξιοπιστίας της λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων των κρατών της περιοχής.

Επίσης αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα του φυσικού αερίου καθώς επισημοποιείται η κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή – Χάσκοβο, μήκους 120 – 125 χλμ. Το νέο έργο εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με προβλεπόμενη κοινοτική συμβολή 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αγωγός αναβαθμίζει περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

Εξάλλου το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream καθώς και στην κατασκευή ελληνικού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
 
Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Χατζηδάκης είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας κ. Πετάρ Ντιμιτρόβ, με τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα, τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας κ. Σεργκέι Σμάτκο και τον ειδικό απεσταλμένο της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον για θέματα ενέργειας στην περιοχή της Ευρασίας κ. Ρίτσαρντ  Μόρνινγκσταρ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού και των ομολόγων του Υπουργών της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα και της Τουρκίας κ. Χιλμί Γκιουλέρ για τα θέματα του αγωγού φυσικού αερίου ITGI.