Σύνοδος Σόφιας: Απαιτούνται Νέες Υποδομές στο Φυσικό Αέριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια

Σύνοδος Σόφιας: Απαιτούνται Νέες Υποδομές στο Φυσικό Αέριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια
Της Elena Koineva από τη Σόφια
Κυρ, 26 Απριλίου 2009 - 10:12
Το σημαντικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 24 και 25 Απριλίου για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου ήταν ότι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. Το επίσημο ανακοινωθέν υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για την κατασκευή αγωγών, τερματικών σταθμών LNG και για την ανάπτυξη στρατηγικών αποθεμάτων ικανών να διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ομαλή και αδιάλειπτη παροχή υδρογονανθράκων.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 24 και 25 Απριλίου για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου ήταν ότι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. Το επίσημο ανακοινωθέν υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για την κατασκευή αγωγών, τερματικών σταθμών LNG και για την ανάπτυξη στρατηγικών αποθεμάτων ικανών να διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ομαλή και αδιάλειπτη παροχή υδρογονανθράκων. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γ. Παρβάνοφ, δήλωσε ότι το τελικό κείμενο του ανακοινωθέντος εκφράζει την ισχυρή πολιτική βούληση του συνόλου των 29 κρατών που συμμετείχαν, να αυξήσουν τον αριθμό των προμηθευτών και να στηρίξουν εναλλακτικές οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο κ. Παρβάνοφ επισήμανε ότι ο στόχος της διάσκεψης επιτεύχθηκε καθώς οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα καλύπτει τις δραστηριότητες της παραγωγής, της μεταφοράς και της κατανάλωσης φυσικού αερίου και το οποίο θα διέπεται από διαφάνεια και θα εξασφαλίζει τον σεβασμό των αναγκών εφοδιασμού όλων των κρατών ανεξαρτήτως μεγέθους.

Βέβαια, η αρχική πρόθεση των διοργανωτών ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας για θέματα σχετικά με το φυσικό αέριο και γι’ αυτό και η απουσία του Πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του, έγινε ιδιαιτέρως αισθητή. Προεξέχουσα θέση στις συνομιλίες αυτές θα είχαν τα θέματα των αγωγών Nabucco και South Stream πριν διεξαχθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. στη Πράγα στις 9 Μαΐου στην οποία προβλέπεται να υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Nabucco.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας, υπουργός ενέργειας κ. Σ. Σμάτκο χαρακτήρισε πρώιμη κάθε σχετική συζήτηση καθώς η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι και οι δύο αγωγοί βρίσκονται ακόμη σε φάση σχεδιασμού και δεν εχουν οριστικοποιηθεί τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Ακόμη δήλωσε, ότι αναμένει το αέριο που θα προμηθεύει ο South Stream να είναι φθηνότερο για τον τελικό καταναλωτή. Ο επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Nabucco κ. Ρ. Μιτσεκ, υποστήριξε ότι οι δύο εναλλακτικές οδοί δεν είναι ακόμη συγκρίσιμες καθώς η τελική απόφαση για την υλοποίηση του Nabucco θα ληφθεί το 2010.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στη περιοχή της Ευρασίας κ. Ρ. Μορνινγκσταρ, σχολίασε ότι παρότι ο αγωγός Nabucco δεν είναι πανάκεια για τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης αποτελεί μία σημαντική λύση για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή – όχι όμως και τη μόνη. Ο κ. Μορνινγκσταρ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να βοηθήσουν ώστε το πρόγραμμα να εξασφαλίσει ικανή διεθνή χρηματοδότηση. Τέλος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ουδέτερη θέση σχετικά με τον South Stream και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το τελικό κόστος και τη δομή της χρηματοδότησης του αγωγού.

Παράλληλα με τις εργασίες της διάσκεψης, η Βουλγαρική πλευρά υπέγραψε δύο σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και την Αίγυπτο οι οποίες όταν υλοποιηθούν θα δώσουν στη χώρα εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Την πρώτη συμφωνία συνυπέγραψαν αργά την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Π. Ντιμιτρόφ. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα ενώνει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ στη Βουλγαρία και θα συνδέει το Βουλγαρικό σύστημα με τον Ελληνοτουρκικό Αγωγό TGI. Επιπροσθέτως, τα δύο μέρη συμφώνησαν στη κατασκευή ενός σταθμού αεριοποίησης LNG στη περιοχή της Καβάλας. Όταν ολοκληρωθεί  η επένδυση αυτή θα είναι ικανή να τροφοδοτεί το Βουλγαρικό σύστημα με αέριο προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο και τη Τουρκία. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 500 εκ. ευρώ ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ύψους 24,5 εκ. ευρώ. Κύριοι μέτοχοι σε αυτό το εγχείρημα - το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010 - θα είναι από την ελληνική πλευρά η ΔΕΠΑ και από τη Βουλγαρική, η Bulgarian Energy Holding (BEH).

Τη δεύτερη συμφωνία υπέγραψε ο κ. Ντιμιτρόφ με τον Αιγύπτιο υπουργό πετρελαίου κ. Σ. Φαχμι και αφορά στην ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Η Αίγυπτος θα παρέχει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας – μόλις ολοκληρωθούν κάποιες αναγκαίες υποδομές - ενώ Βουλγαρικές εταιρείες θα επιτρέπεται να κάνουν γεωφυσικές έρευνες και γεωτρήσεις σε Αιγυπτιακό έδαφος.