Ανάκαμψη Μade in China

Οι αγορές πιστεύουν ότι βλέπουν ενδείξεις νίκης από την Κίνα. Πιστεύουν πως η Κίνα έχει πετύχει ανάκαμψη σχήματος «V» (απότομη πτώση που οδηγεί σε απότομη άνοδο) - και πως τούτο δικαιολογεί την αγορά μετοχών αλλού. Ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα μεταποίησης CLSA για την Κίνα, όπως εξάλλου η επίσημη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, έδειξαν μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας που επανέφερε την Κίνα σε τροχιά ανάπτυξης.
Του John Authers
Τρι, 5 Μαΐου 2009 - 10:34
Οι αγορές πιστεύουν ότι βλέπουν ενδείξεις νίκης από την Κίνα. Πιστεύουν πως η Κίνα έχει πετύχει ανάκαμψη σχήματος «V» (απότομη πτώση που οδηγεί σε απότομη άνοδο) - και πως τούτο δικαιολογεί την αγορά μετοχών αλλού.

Ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα μεταποίησης CLSA για την Κίνα, όπως εξάλλου η επίσημη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, έδειξαν μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας που επανέφερε την Κίνα σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι η πέμπτη συνεχής άνοδος, αλλά η πρώτη φορά ύστερα από εννέα μήνες που ο δείκτης παραπέμπει σε ανάπτυξη. Αν γινόταν η αναπαράσταση σε γράφημα, τότε θα είχαμε ένα τέλειο σχήμα «V». Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν ύστερα από οκτώ μήνες πτώσης, χάρη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Οι ξένες παραγγελίες μειώθηκαν, αλλά με τους βραδύτερους ρυθμούς του 8μήνου.

Τα στοιχεία από άλλες χώρες φανερώνουν πως αρχίζουν και πάλι τις εξαγωγές. Η Νότια Κορέα, για την οποία η Κίνα είναι βασικός εμπορικός εταίρος, είδε τις εξαγωγές της να αυξάνουν για τρεις συνεχόμενους μήνες. Οι εξαγωγές του Απριλίου ήταν αυξημένες κατά 44% από το χαμηλότερο επίπεδο του Ιανουαρίου. Επίσης τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φανερώνουν αύξηση των εξαγωγών από τη Βραζιλία, προμηθεύτρια εμπορευμάτων στην Κίνα.

Τα παραπάνω είχαν δραματικά αποτελέσματα στις μετοχές: Από τότε που υποχώρησαν στο ναδίρ το προηγούμενο φθινόπωρο, ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά 82,9% και ο δείκτης της Νότιας Κορέας κατά 71,7%. Έχουν νόημα τα παραπάνω. Η ανάκαμψη της Κίνας -από εκεί που φαινόταν σαν ύφεση μόλις πριν από μερικούς μήνες- αποτελεί τόσο μεγάλη αλλαγή, που οι αναλυτές αμφιβάλλουν για τα στοιχεία.

Η έμφαση του Πεκίνου στο θέμα τόνωσης των δαπανών, από το να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να σταματήσουν την αποταμίευση, δεν βοηθά στη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών μακροπρόθεσμα.Αλλά οι μετοχές είχαν «ποντάρει» σε βουτιά στην άβυσσο. Τούτη η βουτιά φαίνεται πως απετράπη. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έπεσαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι των ανεπτυγμένων. Συνεπώς, υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 05/05/2009)