Βουλγαρία: Χρηματοδότηση Αγωγών Φυσικού Αερίου από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης

Βουλγαρία: Χρηματοδότηση Αγωγών Φυσικού Αερίου από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης
Energia.gr
Πεμ, 7 Μαΐου 2009 - 11:32
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης θα διαθέσει μέρος των κονδυλίων του στη Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Ναμπούκο» και για τη διασύνδεση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει με τους αγωγούς της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Η πρόβλεψη χρηματοδότησης για τον αγωγό «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ε.Ε. ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά θα έχουν επίσης η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ρουμανία.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης θα διαθέσει μέρος των κονδυλίων του στη Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Ναμπούκο» και για τη διασύνδεση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει με τους αγωγούς της Ελλάδας και της Ρουμανίας.

Η πρόβλεψη χρηματοδότησης για τον αγωγό «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ε.Ε. ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά θα έχουν επίσης η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ρουμανία.

Η διασύνδεση των δικτύων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ, ενώ η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα χρηματοδοτηθεί με 45 εκατ. ευρώ.

Τέλος το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση της Βουλγαρίας και άλλων 11 ευρωπαϊκών χωρών για την κατασκευή αποθηκευτικών υποδομών φυσικού αερίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης από ενδεχόμενη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στο μέλλον.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010, ενώ εκτός της ενέργειας, χρηματοδοτούνται δράσεις για τη χρήση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.