Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, όλοι μιλάνε για απώλεια θέσεων εργασίας σε μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους δράσης και μέτρα για να τις στηρίξουν. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ποιος νοιάζεται για τα εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν;
Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, όλοι μιλάνε για απώλεια θέσεων εργασίας σε μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους δράσης και μέτρα για να τις στηρίξουν. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ποιος νοιάζεται για τα εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν; Η απάντηση είναι «εγώ». Διότι ξέρω ότι χωρίς επιχειρηματίες δεν υπάρχουν επιχειρήσεις και χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν δουλειές. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος ότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να δώσουμε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τις καλύτερες συνθήκες πλαισίωσης. Και διευκρινίζω:

Το να μην πληρώνεται κανείς για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχει, σίγουρα δεν είναι καλό. Γίνεται όμως δραματικό σήμερα, που η οικονομική κρίση μειώνει τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και συρρικνώνει τη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις μπορεί να βρεθούν επικίνδυνα κοντά στην πτώχευση. Οταν οι Αρχές κάθε επιπέδου επιστρατεύουν τη φαντασία τους ψάχνοντας κάποιο χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρέπει να ξεχνούν το απλούστερο- την αποφυγή του τεράστιου όγκου τιμολογίων που χρειάζονται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών η πληρωμή των οποίων γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση μετά την παράδοση. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή αποφάσισε ότι είναι καιρός να αναπροσαρμόσει τους κοινοτικούς κανόνες για τις καθυστερημένες πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές και πρότεινε ότι κατά κανόνα οι κρατικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους το αργότερο εντός 30 ημερών. Ως κίνητρο για την εμπρόθεσμη καταβολή των πληρωμών, η Επιτροπή προτείνει την καθιέρωση κατ΄ αποκοπήν αποζημίωσης ύψους 5% σε συνδυασμό με τον τόκο υπερημερίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να επιταχύνει και η ίδια τις πληρωμές της για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Η πρόταση για τις καθυστερημένες πληρωμές είναι απλά η τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έναρξη της θητείας της το 2004 ως σήμερα, που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οι οποίες κορυφώθηκαν με την πρόταση νόμου για τις μικρές επιχειρήσεις (Small Βusiness Αct [SΒΑ]) πέρυσι τον Ιούνιο, που έτυχε αποδοχής απ΄ όλα τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Small Βusiness Αct καθορίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής που έχει στόχο να βελτιώσει τη συνολική προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα και να προωθήσει την ανάπτυξη των ΜΜΕ βοηθώντας τες να υπερβούν τους φραγμούς που παρεμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 250 υπαλλήλους, δηλαδή σε 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κλειδί του νέου αυτού πλαισίου πολιτικής είναι η αρχή «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» («Τhink Small First»). Ολες λοιπόν οι δημόσιες αρχές της ΕΕ καλούνται να εξασφαλίσουν ότι τα συμφέροντα των ΜΜΕ θα λαμβάνονται πάντα υπόψη στη χάραξη πολιτικής. Η Επιτροπή επανεξέτασε τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να προωθήσουν τις ΜΜΕ, αφού τα κρατικά κονδύλια για κατάρτιση, έρευνα και ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία και άλλες μορφές βοήθειας είναι σημαντικά για τις ΜΜΕ. Εχουμε προτείνει νέο καταστατικό για την ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρεία που προσφέρει στις ΜΜΕ δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας σύμφωνα με τις ίδιες νομικές διατάξεις σε όλη την ΕΕ. Είμαι, τέλος, ευτυχής που τα κράτημέλη συμφώνησαν να καθιερώσουν την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τοπικά παρεχόμενες υπηρεσίες και υπηρεσίες έντασης εργασίας, όπως τα κομμωτήρια, η τροφοδοσία και οι επισκευές.

Από την άλλη πλευρά, για να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να στήσουν μια νέα επιχείρηση, έχουμε θεσπίσει το πρόγραμμα «Εrasmus» για Νέους Επιχειρηματίες. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών χάρη στο οποίο οι νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη διαχείριση μιας ΜΜΕ, εργαζόμενοι σε μιαν άλλη χώρα της ΕΕ κοντά σ΄ έναν έμπειρο επιχειρηματία.

Επίσης, για να ελευθερώσουμε τα χέρια των ΜΜΕ, μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο ταχύτατα στοχεύοντας στη μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 25% ως το 2012. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2009 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση επανεξέτασης της οδηγίας περί ΦΠΑ για την άρση των φραγμών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Οι οικονομίες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ετήσια βάση υπολογίζονται μεσοπρόθεσμα σε 18 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το εταιρικό δίκαιο, η Επιτροπή πρότεινε να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να εξαιρούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν δέκα υπαλλήλους ή λιγότερους, από το πεδίο εφαρμογής των λογιστικών οδηγιών της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετες οικονομίες της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 24 κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει τη στρατηγική για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικής σημασίας για τις ΜΜΕ, ιδίως σε εποχές κρίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε 30 δισ. ευρώ στις ΜΜΕ της Ευρώπης υπό μορφή νέων δανείων παρεχόμενων μέσω εμπορικών τραπεζών. Το σύστημα αυτό, που εγκρίθηκε στα τέλη του 2008, υποστηρίζεται ενεργά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τώρα είναι η στιγμή, μια για πάντα, να ενταχθούν οριστικά οι ανάγκες των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική. Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» της καινοτομίας· για εκείνους που θα κατευθύνουν το πλοίο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Γκύντερ Φερχόιγκεν είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος επίτροπος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 08/05/2009)