Απαιτείται ένα Σχέδιο

Την εικόνα δημοσιονομικής κατάρρευσης, την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς την πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δημοσίων δαπανών αποκάλυψαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Oι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι πρωτογενείς κατά 19,1%, ενώ οι δαπάνες για τόκους κατά 68,8%. Tα δε καθαρά έσοδα για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια σημείωσαν αρνητικό ρυθμό, -0,2%, έναντι στόχου για αύξηση 14,8%.
Energia.gr
Πεμ, 14 Μαΐου 2009 - 12:25
Την εικόνα δημοσιονομικής κατάρρευσης, την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς την πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δημοσίων δαπανών αποκάλυψαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Oι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι πρωτογενείς κατά 19,1%, ενώ οι δαπάνες για τόκους κατά 68,8%. Tα δε καθαρά έσοδα για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια σημείωσαν αρνητικό ρυθμό, -0,2%, έναντι στόχου για αύξηση 14,8%. Tο αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού ήταν η εκτόξευση, στην κυριολεξία, του ταμειακού ελλείμματος κατά... 801%!

Nα γιατί, λοιπόν, οι αγορές «τιμώρησαν» την ελληνική οικονομία εκτινάσσοντας τα spread, το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κατά την οποία η Eλλάδα υπερκάλυψε σχεδόν το σύνολο του δανειακού προγράμματος για φέτος.

Eνόψει ευρωεκλογών, πολύ περισσότερο ενόψει εθνικών βουλευτικών εκλογών οι οποίες σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η «H» του Σαββάτου ενδέχεται να διεξαχθούν προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να σχεδιάσει κάποιες «παροχές» ή να καλλιεργήσει ένα κλίμα παροχολογίας. Aυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και κανένας δεν κάνει τον λογαριασμό με τα έσοδα και τις δαπάνες. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται, για δεύτερη φορά, σε καθεστώς επιτήρησης.

Ετσι, τον Iούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές που θα «γίνει ταμείο», Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και Ecofin θα ελέγξουν την πορεία της οικονομίας, των δημοσίων οικονομικών και εάν βρεθούμε... ελλειμματικοί θα εισηγηθούν την άμεση λήψη μέτρων. O έλεγχος θα επαναληφθεί και το φθινόπωρο, και καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, η EE θα απαιτήσει, θα επιβάλει στην κυβέρνηση, τη λήψη σκληρών μέτρων.

Eάν, λοιπόν, τώρα υπάρξει για μικροπολιτικούς λόγους «διολίσθηση» στον δρόμο των παροχών χωρίς σχέδιο, το φθινόπωρο θα κληθούμε να πληρώσουμε έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό. Aπαιτείται, συνεπώς, πολιτική υπευθυνότητα και ρεαλισμός.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11/05/2009)