Στις αρχές της εβδομάδας οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου άγγιζαν τα $60 το βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Την προηγούμενη Τρίτη (11/05) οι τιμές των προθεσμιακών τιμών του αργού στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης και στο ICE στο Λονδίνο ξεπέρασαν πρόσκαιρα τα 60 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνολική άνοδο 80% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (είχε πέσει ενδοσυνεδριακά κοντά στα 32 δολάρια) και 20% από τις αρχές του μήνα.
Στις αρχές της εβδομάδας οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου άγγιζαν τα $60 το βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Την προηγούμενη Τρίτη (11/05) οι τιμές των προθεσμιακών τιμών του αργού στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης και στο ICE στο Λονδίνο ξεπέρασαν πρόσκαιρα τα 60 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνολική άνοδο 80% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (είχε πέσει ενδοσυνεδριακά κοντά στα 32 δολάρια) και 20% από τις αρχές του μήνα. 



Η πορεία των τιμών του αργού πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου για να κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα αφού προηγουμένως και για όλο σχεδόν τον Απρίλιο είχε σταθεροποιηθεί στα 50 δολάρια. Η αύξηση όμως της τιμής κατά 10 δολάρια μέσα σε 10 ημέρες δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς αφού ούτε η ζήτηση έχει σημειώσει αξιόλογη άνοδο ούτε ο OPEC προχώρησε σε νέα μείωση της παραγωγής του. Αναλυτές συσχέτιζαν την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου με την πτώση του δολαρίου και την αισιοδοξία των αγορών πως η ύφεση στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τη χειρότερη καμπή. Επιπλέον, τη συνέδεαν με την άνοδο των τιμών των μετοχών και με την κατά 14% αύξηση των εισαγωγών αργού στην οποία προχώρησε τον Απρίλιο η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργοβόρος οικονομία του κόσμου. Ακόμη, ορισμένοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς με έδρα το Λονδίνο, παρατηρούν ότι πολλοί επενδυτές στράφηκαν στην αγορά εμπορευμάτων, και κυρίως στο πετρέλαιο, προεξοφλώντας πως το τρέχον ράλι στις τιμές των μετοχών θα επιβραδυνθεί αφού σύντομα αναμένεται «διόρθωση» της αγοράς.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το έγκυρο ενεργειακό think tank του Λονδίνου, το Centre for Global Energy Studies (CGES) παρατηρεί ότι η ανοδική τάση στις τιμές επηρεάζεται από ορισμένους πρόδρομους θετικούς δείκτες της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και από το ασθενές δολάριο. Πάντως και το CGES παρατηρεί ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν αυτήν την ανάκαμψη των τιμών, ιδίως μάλιστα που τα αποθέματα αργού και στις δύο άκρες του Ατλαντικού εμφανίζονται σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα όπου στις ΗΠΑ έφθασαν τα 375,3 mn bb/s ενώ περί τα 100 mn bbs βρίσκονται αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια.

Η υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών αποδόθηκε στην αισιοδοξία για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία περιορίζει την έλξη που ασκεί το αμερικανικό νόμισμα στους επενδυτές ως καταφύγιο. Το ευρώ έφθασε στα 1,3606 δολάρια και όπως επισημαίνουν αναλυτές, μιας υποχώρησης του δολαρίου έπεται συνήθως η ανατίμηση του πετρελαίου, καθώς η αποτίμηση του τελευταίου γίνεται σε δολάρια. Αν και παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων, αναλυτές όπως ο Ντέιβ Ερνσμπεργκερ, της εταιρείας ενημέρωσης επί θεμάτων ενέργειας Platts, προβλέπουν πως το ράλι του μαύρου χρυσού θα επιβραδυνθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση θα διατηρήσει τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου που πιστεύουν ότι το αργό ακολούθησε την πρόσφατη ανοδική πορεία των μετοχών και εκτιμούν πως πολλοί επενδυτές στράφηκαν στον μαύρο χρυσό προεξοφλώντας πως η άνοδος των τιμών των μετοχών θα επιβραδυνθεί. Όπως επισημαίνουν οι ανωτέρω παρατηρητές, η πραγματική δυσοίωνη κατάσταση της αγοράς πετρελαίου φαίνεται στα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων «αλλά η τιμή που δίνει η αγορά φαίνεται να τα παρακάμπτει».

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τακτική σύνοδος των υπουργών πετρελαίου των χωρών του OPEC στη Βιέννη στις 28 Μαΐου όπου είναι πιθανό ν’ αποφασισθεί μία νέα περικοπή της παραγωγής ή μία αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι σήμερα περικοπών, αφού αυτές δείχνουν τελικά ότι επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές. Οι εκτιμήσεις μεταξύ των αναλυτών για συνέχιση του σημερινού ράλι στις διεθνείς τιμές του αργού διίστανται, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτό θα συνεχισθεί με στόχο τα 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μία τιμή στόχο που ως γνωστόν έχουν θέσει οι Σαουδάραβες με δεδομένες τις περικοπές στην παραγωγή τους της τάξης του 1,5 με 2 εκατ. βαρ./ημέρα, που προτίθενται σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουν (έναντι του υψηλού 9,5 εκατ. βαρ./ημέρα τον Ιούνιο 2008)