Νέα κρίση φυσικού αερίου προέβλεψε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υποστηρίζοντας ότι η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον Μάιο.

Νέα κρίση φυσικού αερίου προέβλεψε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υποστηρίζοντας ότι η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αμφιβολίες είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στο Χαμπάροφσκ ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μάλιστα, όπως έγραψε χθες στο πρώτο του θέμα το energia.gr ( http://www.energia.gr/article.asp?art_id=27436 ), κάλεσε την ευρωπαϊκή πλευρά να βοηθήσει την Ουκρανία να πληρώσει τις οφειλές της.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Μίλερ, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου ανέφερε ότι «κρίνουμε ως πολύ, πολύ δύσκολη την κατάσταση σχετικά με την πληρωμή για τις παραδόσεις φυσικού αερίου του μήνα Μαΐου» από την Ουκρανία, προσθέτοντας, μάλιστα, «αν ένα πρόβλημα πληρωμής εμφανιστεί για τις παραδόσεις του Μαίου, η Gazprom θα έχει όλους τους λόγους να ζητήσει να προπληρωθεί το αέριο κατά 100% στο μέλλον».

Εξάλλου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πληρώσει την Ουκρανία για την χρήση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει ξεκάθαρος διαχωρισμός των εταιρειών αποθήκευσης από τις εταιρείες διανομής στην χώρα.

Επιπλέον, τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να επωμισθεί η Ε.Ε. το υπέρογκο χρέος της Ουκρανίας προς την Ρωσία, παρ’ ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης υπάρχει πιθανότητα νέων διακοπών στην ροή του αγαθού προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Jean-Arnold Vinois, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ανακύπτει το ερώτημα αν θα ήταν σκόπιμο η Ουκρανία παράσχει στην Ε.Ε. υπηρεσίες αποθήκευσης αντί να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις, την στιγμή, μάλιστα, που οι αποθηκευτικοί της χώροι μένουν εν πολλοίς αναξιοποίητοι.

«Αυτό, όμως», συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, «θα εξαρτηθεί από το αν οι Ουκρανοί θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εναρμονίσουν το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαφάνειας και ξεκάθαρου διαχωρισμού ανάμεσα στην διέλευση και την αποθήκευση».