H ετήσια έκθεση για την καθαρή επενδυτική θέση των HΠA αποτελεί ένα σημαντικά κρίσιμο οικονομικό στοιχείο, που έχει πυροδοτήσει βαθιά ανησυχία στην Oυάσιγκτον και αθρόες εκροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ. Eάν τη μελετήσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το δολάριο πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω. Eνδεχομένως και πολύ. Oμως, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το δολάριο πρέπει να πέσει -αλλά όχι ανεξέλεγκτα- έτσι ώστε να μην τρομοκρατηθούν οι... συμπαθείς κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Εμιράτων

H ετήσια έκθεση για την καθαρή επενδυτική θέση των HΠA αποτελεί ένα σημαντικά κρίσιμο οικονομικό στοιχείο, που έχει πυροδοτήσει βαθιά ανησυχία στην Oυάσιγκτον και αθρόες εκροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ. Eάν τη μελετήσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το δολάριο πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω. Eνδεχομένως και πολύ. Oμως, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το δολάριο πρέπει να πέσει -αλλά όχι ανεξέλεγκτα- έτσι ώστε να μην τρομοκρατηθούν οι... συμπαθείς κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Εμιράτων του Κόλπου, που έχουν επενδύσει αστρονομικά ποσά σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Πικρή γεύση είχε για τους επενδυτές των δολαριακών αξιών, όταν ξανασκέφθηκαν τους ολισθηρούς δρόμους που έριξαν την αμερικανική οικονομία, η απόφαση η FED να υιοθετήσει την πολιτική του quantitative easing από τις 20 Μαρτίου. Δηλαδή, χαλάρωση νομισματικής πολιτικής όχι μέσω του κόστους του χρήματος, αλλά μέσω της ποσότητάς του με την εκτύπωση νέου χρήματος. Προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή, η FED αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 300 δισ. δολαρίων, εντός έξι μηνών. Από τότε σε πτωτική δίνη περιήλθε το δολάριο, που εντάθηκε πλέον, καθώς τα κεφάλαια το εγκαταλείπουν μαζικώς και επενδύονται στο ευρώ, το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων εξαναγκάστηκε ήδη να προβεί το Πεκίνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζας της Κίνας. Με συνέπεια, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας να αυξηθούν μόνο κατά 7,7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αλματώδη αύξηση ρεκόρ των 153,9 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερο από το 60% των πλούσιων συναλλαγματικών της διαθεσίμων αξίας, 1,95 τρισ. δολαρίων, στις αμερικανικές αξίες. Aρκεί να ληφθεί υπόψιν ότι ο συνεχής υπαινιγμός του Πεκίνου πως δεν θα διστάσει να εκποιήσει τις αμερικανικές επενδύσεις του, άπειρες φορές έχει πυροδοτήσει κραδασμούς κατά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων στις αγορές. Αν η Κίνα είχε επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου δεν θα είχε συγκεντρώσει αυτόν τον τεράστιο όγκο ομολόγων. Παράλληλα, και οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές έχουν προβεί σε πωλήσεις ρεκόρ των αμερικανικών αξιών, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε τις επενδύσεις της στα αμερικανικά ομόλογα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/05/2009)