Τα Δύο Aγκάθια στις Σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν, ενδεχομένως, τρόπους επαναπροσέγγισης μετά τις εντάσεις που σφράγισαν τα χρόνια του Μπους. Όμως, όσον αφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο πλευρές παραμένουν εξαιρετικά ευερέθιστες. Ο διάλογος μπορεί να μη διακρίνεται σήμερα από τη μεγάλη ένταση που είχε ενσκήψει το περασμένο φθινόπωρο, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Γεωργία, ωστόσο, όπως απέδειξε και η σύνοδος κορυφής που έγινε την Παρασκευή στην πόλη Χαμπαρόφσκ της Σιβηρίας, η διμερής σχέση εξακολουθεί να είναι πολύ δύστροπη.
energia.gr
Τρι, 26 Μαΐου 2009 - 19:00

Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν, ενδεχομένως, τρόπους επαναπροσέγγισης μετά τις εντάσεις που σφράγισαν τα χρόνια του Μπους.

Όμως, όσον αφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δύο πλευρές παραμένουν εξαιρετικά ευερέθιστες. Ο διάλογος μπορεί να μη διακρίνεται σήμερα από τη μεγάλη ένταση που είχε ενσκήψει το περασμένο φθινόπωρο, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Γεωργία, ωστόσο, όπως απέδειξε και η σύνοδος κορυφής που έγινε την Παρασκευή στην πόλη Χαμπαρόφσκ της Σιβηρίας, η διμερής σχέση εξακολουθεί να είναι πολύ δύστροπη.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που προκαλούν τις εντάσεις. Το ένα αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, με την ΕΕ να μη θέλει μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανάλογη με εκείνη του Ιανουαρίου, που άφησε χιλιάδες πολίτες χωρίς θέρμανση, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Επιθυμεί δε από τη Μόσχα να υπογράψει τη Χάρτα Ευρωπαϊκής Ενέργειας, ένα έγγραφο το οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των προμηθειών της. Όμως, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο ... αντιθέτως, αξιοποίησε τη σύνοδο κορυφής για να παρουσιάσει τα δικά του σχέδια αναφορικά με μία εντελώς νέα διεθνή συνθήκη που θα διέπει τις ενεργειακές σχέσεις σε όλο τον πλανήτη.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις έξη πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ανησυχεί το Κρεμλίνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει διαθέσει παρά περιορισμένα κονδύλια για την εταιρική σχέση, δεν προσφέρει συμφωνίες που θα απλοποιούν τη διαδικασία χορήγησης βίζας ούτε τάζει μακροπρόθεσμη ένταξη στην Κοινότητα. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το σχέδιο ως μια διαδικασία η οποία «μπορεί να μετατραπεί σε εταιρική σχέση κατά της Ρωσίας».

(από Financial Times/ΗΜΕΡΗΣΙΑ)