Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, και καθώς μία νέα κρίση γύρω από το φυσικό αέριο κυοφορείται στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, το όνομα του Προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ήδη, στις 25 Μαΐου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naftogaz Ukrainy, ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου αμφισβήτησε την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις πληρωμές για τις προμήθειες ρωσικού αερίου για τον μήνα Μάιο. Δείχνοντας ξεκάθαρα της ρωσικές διαθέσεις, ο κ. Μίλλερ συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει διακοπή στις πληρωμές της Ουκρανίας, η Gazprom διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει εφαρμογή σχήματος 100% προπληρωμής στο μέλλον»

Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, και καθώς μία νέα κρίση γύρω από το φυσικό αέριο κυοφορείται στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, το όνομα του Προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ήδη, στις 25 Μαΐου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naftogaz Ukrainy, ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου αμφισβήτησε την δυνατότητα της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις πληρωμές για τις προμήθειες ρωσικού αερίου για τον μήνα Μάιο. Δείχνοντας ξεκάθαρα της ρωσικές διαθέσεις, ο κ. Μίλλερ συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει διακοπή στις πληρωμές της Ουκρανίας, η Gazprom διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει εφαρμογή σχήματος 100% προπληρωμής στο μέλλον»

Ο κ. Αλεξέι Μίλλερ, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Gazprom, θεωρείται ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού και ο «ιθύνων νους» στα σχέδια εξάπλωσης της εταιρείας. Υπό την στιβαρή του καθοδήγηση, από το 2001, οπότε και ο κ. Μίλλερ βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση, η Gazprom έχει αναδειχθεί σε ισχυρότατο διεθνή ενεργειακό παίκτη, μέσω της οποίας η Ρωσία διεκδικεί την επάνοδό της στο παγκόσμιο παιχνίδι γεωπολιτικής ισχύος.

Ο Αλεξέι Μίλλερ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1962 στο Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη). Στα 1979 αποφοίτησε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άρχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Οικονομίας και Οικονομικών «N. A. Voznesenskii» του Λένινγκραντ.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως μηχανολόγος-οικονομολόγος στον τομέα γενικού σχεδιασμού του Ινστιτούτου Ερευνών Δημοσίων Έργων «LenNIIProekt».

Το 1986, κ. Μίλλερ ενεγράφη ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο Οικονομίας και Οικονομικών του Λένινγκραντ και το 1989 έλαβε Ph.D. στα Οικονομικά.

Το 1990 προσελήφθη ως ερευνητής στο ίδιο Ινστιτούτο και στην συνέχεια ως επικεφαλής τομέα στην Επιτροπή Οικονομικής Μεταρρύθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου του Λένινγκραντ.

Από το 1991 ως το 1996, ο κ. Μίλλερ υπηρέτησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Γραφείου του Δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης (όπως είχε, πλέον, μετονομαστεί το Λένινγκραντ). Ήταν επικεφαλής του τμήματος Εποπτείας Αγορών στην Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ, στην συνέχεια, υπήρξε επικεφαλής του τμήματος και αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής.

Από το 1996 ως το 1999, ο Αλεξέι Μίλλερ υπήρξε Διευθυντής Ανάπτυξης και Επενδύσεων του λιμένος της Αγίας Πετρούπολης.

Από το 1999 ως το 2000 κατείχε την θέση του Γενικού Διευθυντή στην εταιρεία «Baltic Pipeline System», ενώ το 2000 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το 2001 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ.της OAO Gazprom.

O κ. Αλεξέι Μίλλερ έχει βραβευθεί με το παράσημο Τετάρτης Τάξεως για Εξαιρετικές Υπηρεσίες προς την Πατρίδα, το Μετάλλιο Δευτέρας Τάξεως για Εξαιρετικές Υπηρεσίες προς την Πατρίδα, το παράσημο Δευτέρας Τάξεως του Σταυρού της Ουγγρικής Δημοκρατίας για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην ενεργειακή συνεργασία, το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Μερσρόπ Μαστότς της Δημοκρατίας της Αρμενίας, όπως επίσης και το παράσημο του Τάγματος του Σεργκέυ Ραντονέσκυ του Β΄ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και το Πατριαρχικό Δίπλωμα Αξίας.