«Κυκλικές» Υπερβολές

Αφού ακόμη και ο αποκαλούμενος «δόκτωρ Σκότος», καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νιούριελ Ρουμπίνι άρχισε να βλέπει πλέον «φως στο τούνελ» από το τέλος του 2009, οι αγορές μετοχών είναι μάλλον εύλογο να συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετικά «ανθεκτικές» σε οποιαδήποτε τάση για διόρθωση, μη αποκλείοντας ακόμη και ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών
του Τάσου Μαντικίδη
Πεμ, 28 Μαΐου 2009 - 13:30

Αφού ακόμη και ο αποκαλούμενος «δόκτωρ Σκότος», καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νιούριελ Ρουμπίνι άρχισε να βλέπει πλέον «φως στο τούνελ» από το τέλος του 2009, οι αγορές μετοχών είναι μάλλον εύλογο να συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετικά «ανθεκτικές» σε οποιαδήποτε τάση για διόρθωση, μη αποκλείοντας ακόμη και ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών. Οι «κυκλικές» εταιρείες, με μεγάλη δηλαδή εξάρτηση από την οικονομική συγκυρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ οι αμυντικοί κλάδοι είδαν τις μετοχές τους να παραμένουν στο περιθώριο. Η μετακίνηση κεφαλαίων προς τις πιο επιθετικές μετοχές το τελευταίο δίμηνο ήταν από τις πιο βίαιες σε μέγεθος και ταχύτητα στη μεταπολεμική ιστορία, καθώς ύστερα από μήνες ισχυρής κάμψης οι επενδυτές βρέθηκαν να κατέχουν μεγάλες θέσεις σε μετρητά και σε αμυντικές μετοχές. Αυτό οδήγησε σε αλματώδη αύξηση των τιμών των «κυκλικών» μετοχών, όπου ο διπλασιασμός ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μάλιστα μερικές μετοχές τραπεζών κατέγραψαν τριψήφιο ποσοστό ανόδου σε σύγκριση με το κατώτατο σημείο τους.

Η βίαιη άνοδος των μετοχών δείχνει να ενσωματώνει πλέον προσδοκίες για το ενδεχόμενο ραγδαίας οικονομικής ανάκαμψης, οι οποίες ίσως αποδειχθούν πρώιμες, καθώς, όπως παρατηρούσε π.χ. και η ΙΝG, η αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αποδυναμωθεί από τη σταδιακά φθίνουσα επιρροή των κρατικών παρεμβάσεων και την απαιτούμενη μείωση της χρήσης δανείων στην κατανάλωση αλλά και στην επένδυση.

Μπορεί η οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της αναπλήρωσης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων και δεν οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης. Οι θετικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη είναι απόρροια επίσης της μείωσης του κόστους των επιχειρήσεων (π.χ. απολύουν πλεονάζον εργατικό δυναμικό) και όχι της αύξησης των λειτουργικών κερδών τους, ενώ ανεργία και τιμές ακινήτων δεν ενθαρρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ετσι, αν και τα «χαμηλά» του Μαρτίου αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι μάλλον αποτελούν και τα «χαμηλά» όλης της τελευταίας καθοδικής αγοράς (bear market), ίσως οι φωνές που θέλουν τα χρηματιστήρια να έχουν εισέλθει σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market) να εμπεριέχουν και το στοιχείο της υπερβολής, κάτι που στα χρηματιστήρια οδηγεί τόσο σε κέρδη όσο και σε ζημιές...

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 28/05/2009)