Η ιστορία του Φράνκενσταϊν έχει να κάνει με έναν επιστήμονα, ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει ένα νεκρό στη ζωή, αλλά καταλήγει στο να δημιουργήσει ένα τέρας. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία επιχειρεί να αναζωογονήσει μία ασθενή οικονομία με κεϋνσιανές αλχημίες, αλλά, κρίνοντας από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, μάλλον δεν το πετυχαίνει

Η ιστορία του Φράνκενσταϊν έχει να κάνει με έναν επιστήμονα, ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει ένα νεκρό στη ζωή, αλλά καταλήγει στο να δημιουργήσει ένα τέρας. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία επιχειρεί να αναζωογονήσει μία ασθενή οικονομία με κεϋνσιανές αλχημίες, αλλά, κρίνοντας από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, μάλλον δεν το πετυχαίνει.

Την περασμένη εβδομάδα το Τόκιο ανακοίνωσε ότι ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 15% σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει ότι η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ιαπωνία πλήττεται σαφώς από την πτώση των εξαγωγών (-26% στο τέταρτο τρίμηνο). Ωστόσο, η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι επίσης εξαιρετικά αδύναμα, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες τους.

Η σωστή αντίδραση θα ήταν να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και να απαλλαγούν από την επιπλέον παραγωγή, που συσσωρεύτηκε στις περιόδους της ευημερίας. Οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες κάνουν αυτό ακριβώς, καθώς πρέπει να επιβιώσουν σε μία ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Οι Nissan, Honda και Sony έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις, ενώ στον τομέα των ημιαγωγών έχουμε συγχωνεύσεις.

Παρ' όλα αυτά οι υπεύθυνοι της ιαπωνικής πολιτικής αρνούνται να επιτρέψουν τον άνεμο αυτόν της αλλαγής να αγγίξει τις εταιρείες, που βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση. Τον τελευταίο χρόνο, ο πρωθυπουργός, Τάρο Ασο, έχει ανακοινώσει πακέτα μέτρων «τόνωσης», ύψους 132 τρισ. γιεν (1 τρισ. δολαρίων).

Πολλά από αυτά τα χρήματα έχουν να κάνουν με εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Τόκιο σκέφτεται τώρα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, εν τω μεταξύ, προσφέρει χρήματα «δωρεάν», καθώς διατηρεί τα επιτόκια στο 0,1%.

Η λογική της κυβέρνησης κατέστη εμφανής την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Ασο τόνισε ότι «χωρίς τα μέτρα στήριξης, που έλαβε η κυβέρνηση, θα βλέπαμε ακόμη χειρότερα στοιχεία για το ΑΕΠ». Ο υπουργός Οικονομίας, Καόρου Γιοσάνο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της», προκειμένου να διασφαλίσει την ανάκαμψη. Τα λόγια αυτά έρχονται την ώρα που το δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 200%.

Επί δύο δεκαετίες, η Ιαπωνία δοκιμάζει ένα οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στις εξαγωγές και τις δημόσιες δαπάνες. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν ότι η φόρμουλα αυτή δεν λειτουργεί.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ",28/05/2009)