Ο αντιπρόεδρος της Gazprom κ. Βαλέρι Γκόλουμπεφ δήλωσε σήμερα ότι, καθώς το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν «δεν μπορεί να πωληθεί», θα πρέπει να μειωθούν είτε οι ποσότητες είτε η τιμή στην οποία το αγοράζει από την κεντροασιατική χώρα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός. Για να δικαιολογήσει την επιθυμία αυτή της Gazprom επικαλέστηκε την εφετινή πτώση κατά 40% των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία καταναλώνει κυρίως φυσικό αέριο που εισάγει η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν και το οποίο στη συνέχεια η Μόσχα μεταπωλεί στο Κίεβο

Ο αντιπρόεδρος της Gazprom κ. Βαλέρι Γκόλουμπεφ δήλωσε σήμερα ότι, καθώς το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν «δεν μπορεί να πωληθεί», θα πρέπει να μειωθούν είτε οι ποσότητες είτε η τιμή στην οποία το αγοράζει από την κεντροασιατική χώρα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός. Για να δικαιολογήσει την επιθυμία αυτή της Gazprom επικαλέστηκε την εφετινή πτώση κατά 40% των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία καταναλώνει κυρίως φυσικό αέριο που εισάγει η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν και το οποίο στη συνέχεια η Μόσχα μεταπωλεί στο Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκμενιστάν εξαιτίας των παραδόσεων του τουρκμενικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Γκόλουμπεφ ήρθε σε μία συγκυρία όξυνσης, τις τελευταίες εβδομάδες, των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Ασγκαμπάτ, κυρίως μετά την έκρηξη τον περασμένο Απρίλιο σε αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες. Αν και ο αγωγός επισκευάστηκε, η Ασγκαμπάτ εξακολουθεί να αρνείται να επαναλάβει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Ρωσία.

Επιπλέον, η τουρκμενική κυβέρνηση προέβη σε διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του στρατηγικής σημασίας αγωγού Ανατολή-Δύση, παρά την αρχική υπόσχεση προς την Gazprom για την εκτέλεση του έργου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2008, η Gazprom δέχθηκε να καταβάλει ευρωπαϊκή «τιμή αγοράς», ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, για το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, ενώ το 2008 αγόραζε στην τιμή των 150 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, τιμή η οποία ήταν δυο φορές κάτω από την τιμή την οποία χρέωνε στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, λόγω τις σύνδεσης των τιμών των δύο αγαθών.