Εξοικονομώντας Ενέργεια Σήμερα

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει μέσα από την στήλη, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας είναι πραγματικά τεράστιες, αφού καθ’ έξιν είμαστε ενεργειακά σπάταλοι και αδιάφοροι τόσο στις καθημερινές μας συνήθειες (π.χ. επιλογή και τρόποι χρήσης μεταφορικού μέσου) όσο και στον μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας (π.χ. κατασκευή σπιτιού, οργάνωση χώρου εργασίας). Εάν εξαιρέσουμε τους δύο κύριους ενεργοβόρους τομείς της οικονομίας μας, δηλαδή τις μεταφορές και την βιομηχανία, όπου ο μέσος πολίτης λίγη μόνο επιρροή μπορεί να έχει με τις επιλογές του, ο τομέας που μπορεί να επιδράσει ουσιαστικά με την συμπεριφορά του και τις καταναλωτικές του συνήθειες είναι αυτός του οικιακού και εμπορικού τομέα και μάλιστα σε ό,τι έχει σχέση με τα εντός και επηρεάζει το οικοδομικό κέλυφος
energia.gr
Τρι, 2 Ιουνίου 2009 - 19:19

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει μέσα από την στήλη, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας είναι πραγματικά τεράστιες, αφού καθ’ έξιν είμαστε ενεργειακά σπάταλοι και αδιάφοροι τόσο στις καθημερινές μας συνήθειες (π.χ. επιλογή και τρόποι χρήσης μεταφορικού μέσου) όσο και στον μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας (π.χ. κατασκευή σπιτιού, οργάνωση χώρου εργασίας).

Εάν εξαιρέσουμε τους δύο κύριους ενεργοβόρους τομείς της οικονομίας μας, δηλαδή τις μεταφορές και την βιομηχανία, όπου ο μέσος πολίτης λίγη μόνο επιρροή μπορεί να έχει με τις επιλογές του, ο τομέας που μπορεί να επιδράσει ουσιαστικά με την συμπεριφορά του και τις καταναλωτικές του συνήθειες είναι αυτός του οικιακού και εμπορικού τομέα και μάλιστα σε ό,τι έχει σχέση με τα εντός και επηρεάζει το οικοδομικό κέλυφος.

Σε ό,τι αφορά τον οικιστικό τομέα στη χώρα μας αρκεί να αναφερθεί ότι μεταξύ 1974 και 2007, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 93%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. των 15 ήτο μόλις 13%. Βέβαια, θα πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψη του την σημαντική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία 35 χρόνια με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πρόσθεση σημαντικής επιφάνειας δομημένου χώρου ανά κάτοικο. Αλλά παρ’ όλα αυτά, η ραγδαία αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι εντυπωσιακή και οφείλεται κυρίως στον κακό ενεργειακό σχεδιασμό και σε ελλειμματικές προδιαγραφές των κατασκευών (π.χ. προκλητική έλλειψη θερμομονώσεων, παντελής έλλειψη σκιάστρων, μεγάλες τζαμένιες επιφάνειες με σοβαρές επιπτώσεις στα θερμικά φορτία το καλοκαίρι κλπ.)

Γι’ αυτό οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης να εστιάσει την προσοχή του στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αρχικά μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», που απευθύνεται στους ΟΤΑ και προβλέπει σαρωτικές δράσεις για μεγάλα κυρίως κτίρια αλλά και δημόσιους χώρους, και τελευταία μέσω του προγράμματος κινήτρων για την αντικατάσταση κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Επιτέλους, ανακοινώνονται συγκεκριμένα μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας εκεί που γίνεται η μεγάλη σπατάλη, όπως είναι η περίπτωση των κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανακοινώνοντας χθες την νέα περιβαλλοντική δράση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι αφορά σε παλαιά κλιματιστικά τοίχου ή δαπέδου, χαμηλής ενεργειακής κλάσεως που θα αντικατασταθούν με συσκευές κλάσεως Α ή Β (μεγάλες συσκευές) τεχνολογίας inverter. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικό όριο, και θα αφορά σε όλα τα παλαιά εν λειτουργία κλιματιστικά, ανεξαρτήτως ηλικίας και αποδόσεως (BTU). Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής ακόμη και κλιματιστικού που αγοράσθηκε προσφάτως. Μάλιστα, η διαδικασία που ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΝ για αντικατάσταση των κλιματιστικών μονάδων είναι σχετικά απλή χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

Όμως, πέρα και πάνω από τα όποια μέτρα λαμβάνει η πολιτεία και για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε πρώτη φάση της σπατάλης ενέργειας, στον κτιριακό χώρο, απαιτείται μία ριζική αναθεώρηση, στον τρόπο επιμόρφωσης των μηχανικών και κατασκευαστών. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η σπατάλη ενέργειας ξεκινάει από το ίδιο το κτιριακό κέλυφος, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει λάθος προσανατολισμό, λάθος ανοίγματα, και λάθος συστήματα θέρμανσης / ψύξης. Με αποτέλεσμα η μεν κατασκευή να θεωρείται ανταγωνιστική από άποψη κόστους κατασκευής, όμως η διαβίωση μέσα στο κέλυφος να είναι ενεργοβόρος και άρα ακριβή σε βάθος χρόνου. Εάν δε, λάβουμε υπ’ όψη ότι οι τιμές ενέργειας, είτε αυτές είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμός θα βαίνουν αυξανόμενες, αφού μόνο έτσι μπορεί ν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Κλιματική Αλλαγή, τότε η ανάγκη για περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και διαμορφώνει καταναλωτικά πρότυπα.