Σε νέα δοκιμασία φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με αφορμή το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Η Μόσχα απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμη οικονομικά το Κίεβο για να ξεπληρώση την Γκάζπρομ, ώστε να αποφευχθή μια νέα κρίση στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία

Σε νέα δοκιμασία φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με αφορμή το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Η Μόσχα απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμη οικονομικά το Κίεβο για να ξεπληρώση την Γκάζπρομ, ώστε να αποφευχθή μια νέα κρίση στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Η αρχική αντίδρασις των Βρυξελλών ήταν μάλλον ψύχραιμη, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η απ’ ευθείας συνδρομή από τον κεντρικό προϋπολογισμό είναι «δύσκολη, αν όχι αδύνατη», είτε με την μορφή συμβολής της ΕΕ στο πακέτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε με την μορφή διευκολύνσεως της Ουκρανίας στην πληρωμή των λογαριασμών της Ναφτογκάζ στην Γκάζπρομ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα φέρη το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται αντιμέτωπες για το φυσικό αέριο. Τα ζητήματα τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι δύο χώρες, είναι πολλά. Αξίζει να σημειωθή ότι για την διασφάλιση της απρόσκοπτης διαμετακομίσεως, μέσω Ουκρανίας, φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, πρέπει να αποθηκευθούν ποσότητες φυσικού αερίου στην Ουκρανία .

Καθώς η κατανάλωσις φυσικού αερίου αυξάνεται τον χειμώνα, οι δύο χώρες προχωρούν σε μια απλή ανταλλαγή (swap). Η Ουκρανία καταναλώνει φυσικό αέριο, το οποίο εισέρχεται στην χώρα από τα βόρειο-ανατολικά ουκρανο-ρωσικά σύνορα και το οποίο προορίζεται για την Ευρώπη και αντισταθμίζει τις ποσότητες αυτές με την αποστολή στην Ευρώπη ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν αποθηκευθή στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που πρέπει να αποθηκευθούν στην Ουκρανία για την διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της Ευρώπης πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει αποθηκεύσει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι επιθυμεί να αγοράση άλλα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σημερινές τιμές (αξίας περίπου 3,25 δισ. δολαρίων) , για να καλύψη τις ανάγκες της χώρας και τις υποχρεώσεις της Γκάζπρομ τον χειμώνα.

Η ουκρανική εταιρεία Ναφτογκάζ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτούς τους αριθμούς. Πάντως πρότεινε να αγοράση τις επί πλέον ποσότητες, που πρέπει να αποθηκευθούν, με την προκαταβολή από την Γκάζπρομ των τελών διαμετακομίσεως για την χρήση του ουκρανικού συστήματος αγωγών για την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ουκρανική κυβέρνησις, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, έχει πει ότι μπορεί οι κρατικές τράπεζες να δανείσουν στην Νάφτογκαζ το ποσό που χρειάζεται για τις επί πλέον ποσότητες φυσικού αερίου. Η Νάφτογκαζ δεχόμενη κρατική βοήθεια, πρέπει να αποπληρώση ευρωομόλογα αξίας 500 εκατ. δολλαρίων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η Γκάζπρομ εξέφρασε την επιθυμία της για μείωση της τιμής ή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζει από το Τουρκμενιστάν, ενώ οι παραδόσεις τουρκμενικού αερίου βρίσκονται στην καρδιά των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Ασγκαμπάτ. Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ, ο αντιπρόεδρος της Γκάζπρομ Βαλερύ Γκόλουμπεφ δικαιολόγησε την θέση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού επικαλούμενος την πτώση, φέτος, κατά 40% των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία καταναλώνει κυρίως φυσικό αέριο που εισάγει η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν και στην συνέχεια το μεταπωλεί στην γείτονά της.