Τα μηνύματα από τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη για περαιτέρω μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων είναι αισιόδοξα ένα μήνα πριν από τη Συνάντηση Κορυφής Ομπάμα -Μεντβέντεφ στις 6-8.7 στη Μόσχα. Με τα σημερινά δεδομένα η είδηση εμπνέει συγκρατημένη αλλά συνολική αισιοδοξία για τις σχέσεις των δύο χωρών: -Σε καμιά περίπτωση η ρωσική πλευρά δεν θα προχωρούσε σε περαιτέρω μείωση των πυρηνικών της όπλων, αν δεν είχε την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για εγκατάσταση της Αντιπυραυλικής Ασπίδας σε Πολωνία-Τσεχία

Τα μηνύματα από τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη για περαιτέρω μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων είναι αισιόδοξα ένα μήνα πριν από τη Συνάντηση Κορυφής Ομπάμα -Μεντβέντεφ στις 6-8.7 στη Μόσχα.
Με τα σημερινά δεδομένα η είδηση εμπνέει συγκρατημένη αλλά συνολική αισιοδοξία για τις σχέσεις των δύο χωρών:

-Σε καμιά περίπτωση η ρωσική πλευρά δεν θα προχωρούσε σε περαιτέρω μείωση των πυρηνικών της όπλων, αν δεν είχε την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για εγκατάσταση της Αντιπυραυλικής Ασπίδας σε Πολωνία-Τσεχία. Από καθαρά επιχειρησιακή άποψη η αμφισβήτηση της, ούτως ή άλλως, σχετικής αποτελεσματικότητας της Αντιπυραυλικής Ασπίδας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ποσοτική υπεροχή της άλλης πλευράς σε πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους.

-Σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα εγκατέλειπαν την Αντιπυραυλική Ασπίδα αν δεν είχε διαμορφωθεί ένας ελάχιστος έστω κοινός παρονομαστής με τη Μόσχα για το γεωπολιτικό στίγμα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, στην Ευρώπη, στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία: Είναι βέβαιο ότι η εγκατάλειψη της Ασπίδας δεν θα προσγειώσει στην πραγματικότητα μόνον την Πράγα και τη Βαρσοβία αλλά και το Κίεβο και την Τιφλίδα ως προς την πραγματική δυνατότητα και βούληση των ΗΠΑ να εγγυηθούν στρατηγικές πλήρους χειραφέτησης από τη Μόσχα.

-Στο βαθμό που ευσταθούν τα παραπάνω θα είναι ζήτημα χρόνου να επέλθει Ύφεση σε πρώτη φάση και Συνεργασία σε δεύτερη στο μέτωπο της Ενέργειας: Σε συνθήκες Κρίσης και Ύφεσης δεν νοείται η χρηματοδότηση δικτύων Αγωγών -όπως ο Nabucco- μόνο και μόνο για να ασκείται πίεση ή έστω παρενόχληση στη Μόσχα.

Τα πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία δείχνουν ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν κάθε λόγο να επισπεύσουν την εκκαθάριση των διμερών εκκρεμοτήτων τους, αν δεν θέλουν να τους προλάβουν τα γεγονότα:

-Στη Γεωργία σε όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας, ενώ πυροδότησαν εσωτερική αντιπαράθεση με παρ' ολίγον πραξικόπημα στρατιωτικών μονάδων, το οποίο ο Σαακασβίλι έσπευσε να αποδώσει στη Μόσχα.

-Στη Σύνοδο της Σόφιας για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η απουσία Πούτιν ήταν το μήνυμα της δυσαρέσκειας της Μόσχας για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Nabucco που είναι ευθέως ανταγωνιστικός, στην κυριολεξία «ντουμπλάρει» των ρωσικών συμφερόντων Southstream.

-Στη Σύνοδο της Πράγας οι 27 αποφάσισαν να προσφέρουν στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες την αορίστου πλαισίου και περιεχομένου Ανατολική Εταιρική Σχέση, κίνηση που εξόργισε τη Μόσχα όπως καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Ε.Ε. στην πόλη Χαμπαροφσκ.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο: Για να προχωρήσει η εκκαθάριση εκκρεμοτήτων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα δεν πρέπει μόνο να είναι συνολική αλλά και ταχύτατη: Μια σειρά από κυβερνήσεις τόσο στην πρώην ΕΣΣΔ όσο και στην Ανατολική Ευρώπη βλέπουν να ακυρώνονται οι στρατηγικές επιλογές των τελευταίων χρόνων, επιλογές που είχαν ως κοινό παρονομαστή την παράκαμψη της Μόσχας στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 05/06/2009)