Σημαντικά μειωμένα έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης τα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου επηρεάστηκαν από τη σημαντική πτώση των πετρελαϊκών τιμών. Αναλυτικότερα, τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά 22 εκάτ. Ευρώ, έναντι κερδών ύψους 44 εκάτ. Ευρώ πέρυσι.
Σημαντικά μειωμένα έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης τα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου επηρεάστηκαν από τη σημαντική πτώση των πετρελαϊκών τιμών. Αναλυτικότερα, τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων επηρεάστηκαν αρνητικά από την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά 22 εκάτ. Ευρώ, έναντι κερδών ύψους 44 εκάτ. Ευρώ πέρυσι. Στον κλάδο των πετροχημικών, παρά τη σχετική βελτίωση που παρατηρήθηκε συγκριτικά με τις συνθήκες αγοράς που επικρατούσαν στα τέλη του 2008, η διεθνής οικονομική ύφεση συμπίεσε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2009.

Όσον αφορά τις συμμετοχές του ομίλου σε συνδεδεμένες εταιρείες, η συνεισφορά των κλάδων ενέργειας και φυσικού αερίου στην κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκε από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη (ΕΝΘΕΣ) και τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι τα περυσινά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το α’ τρίμηνο του 2008 περιλάμβαναν έσοδα ύψους 26 εκατ. Ευρώ από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την κυβέρνηση της πΓΔΜ για το διυλιστήριο ΟΚΤΑ.

Μειωμένα, όμως, είναι και τα έσοδα από τη συμμετοχή του ομίλου στη ΔΕΠΑ, λόγω της ταυτόχρονης υποχώρησης των τιμών φυσικού αερίου και της μείωσης της κατανάλωσης. Αναφορικά με τον όμιλο της MotorOil, τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, λόγω της συγκράτησης του περιθωρίου διύλισης στα 60,6 δολ./ΜΤ. Η συνεισφορά των αποθεμάτων στα μεγέθη ήταν αρνητική κατά 7 εκάτ. Ευρώ έναντι 10 εκάτ. Ευρώ το 2008.

Η μείωση στην εμπορία πετρελαιοειδών και στη διύλιση ήταν της τάξης του 40%, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζεται9 στους παραγόμενους όγκους, οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση 4%.

( από την εφημερίδα «Η Αξία», 05/06/2009 )