Πάνω από τα 69,56 δολάρια αναρριχήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΠΕΚ περί ανόδου των τιμών στα 70 - 75 δολάρια το βαρέλι, και τις αντίστοιχα αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών
Πάνω από τα 69,56 δολάρια αναρριχήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΠΕΚ περί ανόδου των τιμών στα 70 - 75 δολάρια το βαρέλι, και τις αντίστοιχα αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Σήμερα (09/06), οι τιμές του Brent κινούνται στα 69 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που σημαίνει ότι η προσδοκία τόνωσης της ζήτησης επικράτησε για άλλη μια φορά στις αγορές, μετά το σύντομο διάλειμμα της περασμένης Τετάρτης, που αντέστρεψε το ράλι ανόδου και έστειλε τις τιμές κάτω από τα 67 δολάρια. Ενισχύθηκε, δε, από την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα 85 δολάρια το βαρέλι ώς τα τέλη του έτους και να επεκτείνουν τα κέρδη τους και το 2010, με την αποκατάσταση της ζήτησης και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων. Ετσι, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού ενισχυόταν χθες το απόγευμα πάνω από 3,5 δολάρια το βαρέλι, στα 69,56 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent κατέγραφε την ίδια ώρα κέρδη 2,45 δολαρίων, που τη διαμόρφωναν στα 68,33 δολάρια το βαρέλι.

Την άποψη περί διατήρησης του ράλι των τιμών διατύπωσε πρώτος ο ΟΠΕΚ. Την περασμένη Πέμπτη (04/06), ο γενικός γραμματέας του καρτέλ, Αμπντάλα αλ-Μπάντρι, προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση στα 70 - 75 δολάρια ώς τα τέλη του έτους, λόγω της αισιοδοξίας την ανάκαμψη αλλά και την εξασθένηση του δολαρίου. Οι αναλυτές, πάντως, παραμένουν συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι το κλίμα στην αγορά είναι πιο ενθουσιώδες απ’ όσο δικαιολογούν τα τεράστια αποθέματα των ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικά, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η προσφορά φυσικού αερίου αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας τα 2,34 τρισ. κυβικά μέτρα.