Τέλειωσε η ύφεση στις ΗΠΑ; Για αρκετούς υπεραισιόδοξους οικονομολόγους, αυτό ήδη έχει συμβεί ή πρόκειται σύντομα να συμβεί. «Βρισκόμαστε ήδη στο κατώτατο σημείο της ύφεσης, αν δεν το έχουμε ήδη ξεπεράσει», ισχυρίστηκε ο Νιλ Σος, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Credit Suisse. «Για μένα, επισήμως, η ύφεση έχει (σχεδόν) περάσει. Τα στοιχεία του Μαΐου αποδεικνύουν ότι γυρίσαμε σελίδα», είπε αυτή την εβδομάδα, μιλώντας προς τους πελάτες του, ο Μαρκ Πράδο, στρατηγικός αναλυτής της Cantor Fitzgerald
Τέλειωσε η ύφεση στις ΗΠΑ; Για αρκετούς υπεραισιόδοξους οικονομολόγους, αυτό ήδη έχει συμβεί ή πρόκειται σύντομα να συμβεί. «Βρισκόμαστε ήδη στο κατώτατο σημείο της ύφεσης, αν δεν το έχουμε ήδη ξεπεράσει», ισχυρίστηκε ο Νιλ Σος, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Credit Suisse. «Για μένα, επισήμως, η ύφεση έχει (σχεδόν) περάσει. Τα στοιχεία του Μαΐου αποδεικνύουν ότι γυρίσαμε σελίδα», είπε αυτή την εβδομάδα, μιλώντας προς τους πελάτες του, ο Μαρκ Πράδο, στρατηγικός αναλυτής της Cantor Fitzgerald.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη άποψη εξακολουθεί να μειοψηφεί. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ναι μεν η οικονομία σταθεροποιείται, όμως σημειώνουν ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη το ναδίρ.

«Δεν πρόκειται για απίθανο σενάριο. Μοιάζει όμως να είναι νωρίς, ειδικά καθώς τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 500.000 και πλέον τον Μάιο», λέει από την πλευρά του ο Μαρκ Χάτζιους, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων της Goldman Sachs. Μαζί του συμφωνεί και ο Ρίτσαρντ Μπέρνερ, της Morgan Stanley.
«Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μερικούς μήνες αργότερα - ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», τονίζει.

Ανοιξε η συζήτηση

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (NBER), η οποία αποφαίνεται πότε ξεκινούν και πότε ολοκληρώνονται οι περίοδοι ύφεσης, δεν έχει θέσει καν προς συζήτηση την ημερομηνία που θα κηρύξει το τέλος της παρούσας φάσης και, πιθανότατα, δεν θα το πράξει προτού περάσουν 18 ή και περισσότεροι μήνες.

Ωστόσο, ακόμη και το γεγονός ότι έχει ανοίξει η συζήτηση γύρω από το τέλος της ύφεσης αποδεικνύει το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση αυξήθηκε στο 42,8 τον Μάιο - τάση που συμφωνεί με την εικόνα η οποία έχει καταγραφεί σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν. Επίσης, ο δείκτης των νέων παραγγελιών πέρασε το όριο του 50, φτάνοντας το 51,1, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2007, όταν ξεκίνησε η ύφεση.

Oμως, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου στο δεύτερο μισό του έτους.

Μάλιστα, ενώ η μεταποίηση ενδέχεται να ενισχυθεί σημαντικά στο τέλος του παρόντος κύκλου, ο κατά πολύ μεγαλύτερος τομέας των υπηρεσιών ίσως δεν ακολουθήσει. Οσον αφορά στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, εξακολουθούν να είναι περισσότερες από ό,τι τον χειρότερο μήνα της προηγούμενης ύφεσης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, επίσης, ότι μια υποτροπή θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.Πάντως, ο Μάρτιν Φέλντσταϊν, καθηγητής του Χάρβαρντ και μέλος της επιτροπής της NBER, λέει ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι πως αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν αποτυπώνει παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα των πακέτων στήριξης της οικονομίας».

Εάν έχει δίκιο, τότε υπάρχει κίνδυνος μιας διψήφιας ύφεσης - ή ενός νέου κύκλου οικονομικής αδυναμίας, τόσο κοντά στον αρχικό ώστε θα θεωρηθεί, ως τμήμα της ίδιας ύφεσης...

(από Financial Times / "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 06-07/06/2009)