Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία ήταν στην κυριολεξία «μαύρη». Τώρα εξαναγκάστηκε να υποβαθμίσει κατακόρυφα τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, προβλέποντας συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% το τρέχον έτος. Δηλαδή πολύ βαθύτερα από το 1,7% που προέβλεπε η Παγκόσμια Τράπεζα στην προηγούμενη έκθεσή της στις 31 Μαρτίου. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει πλήξει χωρίς έλεος τα νοικοκυριά στις περισσότερες χώρες
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία ήταν στην κυριολεξία «μαύρη». Τώρα εξαναγκάστηκε να υποβαθμίσει κατακόρυφα τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, προβλέποντας συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% το τρέχον έτος. Δηλαδή πολύ βαθύτερα από το 1,7% που προέβλεπε η Παγκόσμια Τράπεζα στην προηγούμενη έκθεσή της στις 31 Μαρτίου. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων έχει πλήξει χωρίς έλεος τα νοικοκυριά στις περισσότερες χώρες. Η ραγδαία επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, κυρίως στην Ευρώπη, έχει ρίξει σε σοβαρή ύφεση τις οικονομίες.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σβήνει τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από τα «green shoots». Δηλαδή οι ενδείξεις ότι άρχισαν να βγάζουν «βλαστάρια» οι ρημαγμένες από την πολυσύνθετη κρίση οικονομίες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των 10 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G10), που απαρτίζουν την Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), διέβλεψαν πρώτοι αυτοί τα «βλαστάρια» στις οικονομίες.

Στην Ευρώπη οι πάντες δείχνουν τώρα να φοβούνται το «ιαπωνικό» σενάριο, όπου η ύφεση συνδυάζεται με αποπληθωρισμό, ότι θα πλήξει και την Ευρωζώνη. Ο φόβος ότι η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ θα καταλήξει και αυτή σε «ιαπωνική» τραγωδία, είναι πλέον έκδηλος. Οι ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει χάσει τον έλεγχο των αποπληθωριστικών πιέσεων πήραν διαστάσεις, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού γκρεμίστηκε στο μηδέν τον Μάιο στην Ευρωζώνη. Ο κίνδυνος συνύπαρξης αποπληθωρισμού (deflation) και ύφεσης, είναι μεγαλύτερος και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Σε βαθιά ύφεση, τη χειρότερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται από την αρχή του χρόνου η ευρωοικονομία, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον ρυθμό ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται, φυσικά, για τις χειρότερες επιδόσεις της Ευρωζώνης από συστάσεώς της, με κύρια αιτία τη δραματική συρρίκνωση τόσο της κατανάλωσης των νοικοκυριών όσο και των εξαγωγών. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και εξαγωγική υπερδύναμη, η Γερμανία, κατέγραψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, η Ιταλία κατά 5,9%, η Γαλλία κατά 3,2% και η Ισπανία κατά 3,0%.

Ενώ το πετρέλαιο συνεχίζει να βυθίζει το δολάριο καθώς η κερδοσκοπία του πετρελαίου έχει τώρα αναθαρρύνει από την αποθέρμανση των πολλαπλών κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία και αρχίζει να χτίζει θέσεις. Eτσι το πετρέλαιο που είναι το προσφιλές εμπόρευμα της διεθνούς κερδοσκοπίας, επανήλθε στην επικαιρότητα. Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε χθες στα 73 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX της Νέας Yόρκης.

Η πτώση του δολαρίου επαναλήφθηκε χθες έναντι του ευρώ και ήταν 1,12%, καθώς το ευρώ ανέβηκε ξανά στα 1,4120 δολάρια. Σε ρόλο καταλύτη κατά του δολαρίου λειτουργεί ξανά η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Να θυμίσω ότι την Τρίτη 15 Ιουλίου 2008, το δολάριο είχε καταρρεύσει στο ιστορικό ναδίρ των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, όταν είχαν κορυφωθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κραδασμοί από την τρελή πορεία των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 το τρελό άλμα των τιμών του αργού πετρελαίου στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο στα 34 δολάρια το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 12/06/2009)