Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν μέχρι και τα όρια των 73 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της αισιοδοξίας που επικρατεί για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να έχει φτάσει, πλέον, στο ναδίρ. Παράλληλα, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ανησυχίες που θέλουν τον διπλασιασμό της τιμής του αργού από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάκαμψη
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν μέχρι και τα όρια των 73 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της αισιοδοξίας που επικρατεί για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να έχει φτάσει, πλέον, στο ναδίρ.

Παράλληλα, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ανησυχίες που θέλουν τον διπλασιασμό της τιμής του αργού από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάκαμψη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα 32,70 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πλούτου από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στις καταναλώτριες.

Μετά, όμως, το πρόσφατο ράλι, το οποίο ενισχύθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου καθώς και την αθρόα εισροή κεφαλαίων στην αγορά εμπορευμάτων, την Τετάρτη ο WTI έφτασε στα 71,79 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,79 δολαρίων μέσα σε μία μόνο ημέρα. Οι κερδοσκοπικές θέσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, που θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται περαιτέρω, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι παρατηρείται μαζική στροφή στα εμπορεύματα από πολλούς επενδυτές, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια.

Αξία 8 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank τα υπό διαχείριση στοιχεία στην αγορά εμπορευμάτων των ΗΠΑ φτάνουν σε αξία τα 8 δισ. δολάρια, έχουν δηλαδή ήδη ξεπεράσει το ανώτερο επίπεδο του περυσινού έτους. «Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό τμήμα των συνολικών υπό διαχείριση στοιχείων στην αγορά εμπορευμάτων, ενδέχεται να δώσουν τον τόνο στη ροή κεφαλαίων το επόμενο διάστημα», εκτιμά η Deutsche Bank.

Από την πλευρά του, ο Τόνι Χέιγουορντ, εκτελεστικός διευθυντής της BP, δήλωσε την Τετάρτη ότι η προσφορά πετρελαίου ξεπερνά την υπάρχουσα ζήτηση.

Πρόσθεσε όμως ότι, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι μελλοντικές επενδύσεις στον κλάδο, «υπάρχει ένα λογικό επιχείρημα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λογική τιμή θα πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 60 και τα 90 δολάρια το βαρέλι».

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, η οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν θετικά, ως σαφής ένδειξη της επερχόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πλέον θεωρείται από ορισμένους επενδυτές και αναλυτές ως εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων ισοδυναμεί με ένα φόρο για τους καταναλωτές, την ώρα που η αύξηση των εισοδημάτων και η απασχόληση έχουν αποδυναμωθεί», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μαρκ Λιούις, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Οι τιμές του αργού στη Νέα Υόρκη

(από Financial Times/"ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13-14/06/2009)