Η θεαματική επίδοση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που έσπευσε χτες η Παγκόσμια Τράπεζα να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, ώθησε το τζογάρισμα των Κινέζων επενδυτών σε νέες διαστάσεις. Από τις αρχές του έτους, ο σύνθετος δείκτης των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 57%. Χθες ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών
Η θεαματική επίδοση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που έσπευσε χτες η Παγκόσμια Τράπεζα να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, ώθησε το τζογάρισμα των Κινέζων επενδυτών σε νέες διαστάσεις. Από τις αρχές του έτους, ο σύνθετος δείκτης των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 57%. Χθες ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών.

Και ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα εξαναγκάστηκε να υποβαθμίσει κατακόρυφα τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, προβλέποντας πλέον συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% το τρέχον έτος, δηλαδή πολύ βαθύτερα από την πτώση κατά 1,7% που έχει προβλέψει στις 31 Μαρτίου, χθες αναθεώρησε θετικά τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας. Τώρα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία στο 7,2% το τρέχον έτος (από 6,5% των προηγούμενων προβλέψεων), δημιουργώντας ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, το μείγμα κρατικού ελέγχου, αναπτυξιακής οικονομίας και μυστικότητας προσελκύει, όντως, πολλούς, που επενδύουν στην Κίνα τη σωτηρία της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Ηταν, όντως, η σημαντικότερη παρέμβαση του Πεκίνου στην 18ετή ιστορία της σύγχρονης κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έχασε το 65% της αξίας του τον περασμένο χρόνο.

Τώρα, οι επενδυτές κάνουν ανάρπαστες τις τραπεζικές μετοχές. Βεβαίως, αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν καταφέρει να ενισχυθούν και να καταστούν ισχυρές εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, στα κύρια «θύματα» της οποίας συγκαταλέγονται οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Και να ληφθεί υπ’ όψιν ότι μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι μεγάλες κρατικές κινεζικές τράπεζες βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν χορηγήσει έφθαναν ή και υπερέβαιναν το 50% του συνόλου. Και μόλις μία δεκαετία αργότερα, οι εν λόγω τράπεζες εξελίσσονται σε ισχυρές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο! Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Κίνας προσβλέπουν για φέτος όχι μόνον σε κέρδη, αλλά και στη συνεχιζόμενη, ραγδαία ανάπτυξή τους. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα ανώτατα στελέχη τους δηλώνουν βεβαιότητα πως θα φέρουν επιτυχώς εις πέρας τις οδηγίες του Πεκίνου να αυξήσουν το δανεισμό, ενώ θα ελέγχουν ολοένα και αποτελεσματικότερα τον πιστωτικό κίνδυνο.

Τα κινεζικά ΜΜΕ εκθειάζουν τη χρηστή διοίκηση / διαχείριση των δικών τους τραπεζών επικρίνοντας με περισσή δόση χολής τα «πρότυπα» των αμερικανικών τραπεζών που κυριαρχούσαν πριν ξεσπάσει η εφιαλτική χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Και υπενθυμίζουν ότι προ δεκαετίας ο δυτικός Τύπος χαρακτήριζε κλινικώς νεκρές ή -καλύτερα- τεχνικώς πτωχευμένες τις τράπεζες της Κίνας.

H προετοιμασία εισαγωγής των κινεζικών τραπεζών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης σήμαινε και την υποβολή τους σε αυστηρότερους ελέγχους. Παράλληλα, οι εμπειρίες του παρελθόντος τις οδήγησαν στην απόκτηση γνώσης, και έτσι, οι κινεζικές τράπεζες έχουν αποφύγει πάση θυσία να εμπλακούν σε περιπέτειες με την ανάληψη υψηλών κινδύνων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/06/2009)