Παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Ernst & Young. Στην ετήσια έρευνα εξόρυξης και παραγωγής, η Ernst & Young αναφέρει ότι τα συνολικά έσοδα των σαράντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπροσωπούν τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 35%, στα 183,3 δισ. δολάρια
Παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της Ernst & Young.

Στην ετήσια έρευνα εξόρυξης και παραγωγής, η Ernst & Young αναφέρει ότι τα συνολικά έσοδα των σαράντα εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπροσωπούν τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 35%, στα 183,3 δισ. δολάρια, αλλά τα μετά φόρων κέρδη ήταν μειωμένα κατά 8%, στα 39,3 δισ. δολάρια, εξαιτίας των διαγραφών της αξίας στοιχείων ενεργητικού και της δραματικής αύξησης των δαπανών.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 25%, στα 14,72 δολάρια ανά βαρέλι, κόστος σχεδόν υπερδιπλάσιο εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2004.

Η δραματική υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους συνέβαλε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα αποθέματα, συντελώντας στη μείωση των αποθεμάτων κατά 7%, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα φυσικού αερίου ήταν αυξημένα κατά 4%.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι το 2008 ήταν σημείο καμπής για την ενεργειακή βιομηχανία. Έπειτα από πολλά έτη ανοδικής πορείας των τιμών του αργού -αγγίζοντας το προηγούμενο καλοκαίρι τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 147 δολάρια το βαρέλι- οι ενεργειακές τιμές «βούλιαξαν», στον απόηχο της χειρότερης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών. Εκτός της μειωμένης ζήτησης, οι εταιρείες παραγωγής βρέθηκαν αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες δανεισμού, λόγω του «παγώματος» των πιστωτικών αγορών.

Για το 2009, οι εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες, ώστε να εξασφαλίσουν αποδόσεις επί των επενδύσεών τους, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Σουάνσον, εταίρος της Ernst & Young. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές αργού αναμένεται να οδηγήσουν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων. Από την άλλη πλευρά όμως, το κόστος πετρελαϊκών υπηρεσιών υποχωρεί, εν μέσω περιορισμένης δραστηριότητας.

(από Dow Jones/"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 19/06/2009)